Direct naar artikelinhoud
Belgisch voetbal

Belgisch voetbal neemt drastische maatregelen wegens coronavirus, Spanje legt competitie stil

Net als in de Serie A vorig weekend zullen nu ook de wedstrijden in de Jupiler Pro League achter gesloten deuren doorgaan.Beeld AFP

Om de verspreiding van het coronavirus in België tegen te gaan, besliste de Pro League donderdag zelf om de duels in 1A en 1B komend weekend zonder fans te laten doorgaan. De bekerfinale wordt zelfs uitgesteld. In Spanje wordt de hele competitie stilgelegd, en ook Europese matchen zullen wellicht gevolgen voelen van het coronavirus.

De voorbije dagen wilde de Pro League niet van wijken weten: de matchen zouden doorgaan, mét publiek. Maar na overleg met Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken nam de vereniging van profclubs in samenspraak met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) toch maatregelen. “Dat deden we op eigen initiatief”, benadrukt woordvoerder Stijn Van Bever.

Alle wedstrijden van de slotspeeldag in de Jupiler Pro League, alsook de 1B-finale tussen OH Leuven en Beerschot en RSCA-OHL in de Women’s Super League vinden plaats achter gesloten deuren. De bekerfinale tussen Club Brugge en Antwerp, die op 22 maart geprogrammeerd stond in Brussel, wordt uitgesteld naar een nog te bepalen datum.

“De richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad lieten evenementen in open lucht nochtans toe. We hebben echter zelf besloten een stap verder te gaan en dit weekend onze wedstrijden af te werken zonder toeschouwers, in lege stadions dus”, aldus Van Bever. “Dat was geen evidente beslissing, maar in de huidige context moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen. Tegenover onze fans en onze teams, maar ook tegenover de samenleving. Gezondheid en het maatschappelijke belang gaan in deze tijden vanzelfsprekend voor.”

De beslissing van de Pro League om achter gesloten deuren te voetballen is enkel van toepassing voor komend weekend, nadien ligt de competitie twee weken stil. “We blijven contact houden met de overheid en experten om te gepasten tijde de juiste beslissingen te nemen inzake de organisatie van de play-offs.”

Volgens voorzitter Peter Croonen valt echter niet uit te sluiten dat de play-offs afgeschaft kunnen worden. “Het gaat om tien wedstrijden, voor sommige clubs de belangrijkste matchen. Die afschaffen zou een financiële aderlating zijn, maar gezondheid primeert boven alles”, reageert Croonen.

De Pro League-voorzitter noemt het initiatief om komend weekend zonder supporters te spelen een “logische en goede” beslissing. “Zeker in het licht van de recente evoluties. Als men vraagt om sociale afstand in acht te nemen, is het niet verstandig om massa-evenementen te organiseren. Belangrijk is nu om de besmettingscurve onder controle te houden. Bovendien is het gewoon beter om geen risico’s te nemen. De Pro League moet zijn teams, de supporters en hun dierbaren beschermen.”

Wat met Champions League-wedstrijden?

Ook internationaal voelt het voetbal de gevolgen van het coronavirus. De Spaanse voetbalcompetitie is stilgelegd. Voorlopig zijn de komende twee speelrondes geschrapt. La Liga, de organisator van de competitie, heeft dat besloten. Eerder werd al besloten dat er voorlopig geen supporters welkom zijn bij de duels.

De maatregel is mede genomen omdat de selectie van Real Madrid momenteel in quarantaine zit, omdat een speler van de basketbalafdeling van de club besmet is met het coronavirus. De basketballers en voetballers delen  faciliteiten. Real meldt dat het trainingscomplex is afgesloten en dat besloten is alle staf die normaliter op het complex werkzaam is in quarantaine te houden.

In La Liga moeten nog elf wedstrijden worden gespeeld. FC Barcelona, waar Frenkie de Jong speelt, heeft een voorsprong van twee punten op Real.

Real Madrid moet dinsdag in Engeland aantreden voor de return in de achtste finales van de Champions League tegen Manchester City, dat de eerste wedstrijd in Spanje met 2-1 won.  Omdat ook de Italiaanse topclubs Inter Milaan en Juventus in quarantaine zitten, zullen de coronamaatregelen mogelijk ook effect hebben op de Champions League-wedstrijden van volgende week.