Wilmès sluit bijkomende coronamaatregelen niet uit, ook op nationaal niveau

© EPA-EFE

Premier Sophie Wilmès sluit niet uit dat er bijkomende maatregelen komen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat zei ze donderdag in de Kamer. Donderdagavond komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen. “Als de situatie het vereist zullen er op nationaal niveau maatregelen genomen worden”, zei de premier.

Heel wat Kamerleden wezen de premier op een gebrek aan duidelijkheid over de maatregelen die de voorbije dagen zijn genomen en drongen aan op uniforme maatregelen, die in het hele land dezelfde zijn.

“Mensen begrijpen niet dat één school en rusthuis dichtgaat en een ander niet”, zei sp.-fractieleider Meryame Kitir. “Waarom hebt u het federaal rampenplan niet afgekondigd?”

“Er heerst veel onduidelijkheid, we hebben nood aan federale coördinatie”, zei ook Koen Metsu (N-VA). “Een eetfestijn kan in één gemeente en in een andere gemeente niet”.

“Er moet eenheid van boodschap zijn”, zei ook Kristof Calvo (Groen). “U moet voor ons de chef zijn. Eendracht maakt macht moet de komende dagen het motto zijn”.

“Het laatste jaar is er een allesbehalve fraai beeld van de politiek getoond”, zei Open VLD-fractieleider Egbert Lachaert. Volgens hem is er nu “een opportuniteit om eendrachtig naar oplossingen te zoeken”. “We moeten niet beginnen met zwarte pieten te schuiven, daar gaan we er niet mee geraken.”

Dominiek Sneppe (Vlaams Belang) vroeg zich af of de regering wel een actieplan heeft. “U zegt tegen de mensen dat ze in hun kot moeten blijven, minister De Block. Het wordt tijd dat u eens uit uw kot komt”, zei Dominiek Sneppe.

CD&V-Kamerlid Jan Briers zei dat organisatoren van afgelaste sport- en cultuurmanifestaties het faillissement riskeren omdat ze pas overmacht kunnen inroepen als bijeenkomsten duidelijk verboden zijn. “De federale regering moet zekerheid brengen met dwingende maatregelen”, zei hij.

Veiligheidsraad komt samen

Premier Wilmès bevestigde dat de Nationale Veiligheidsraad donderdagavond samenkomt. Op basis van wat de wetenschappelijke experten zeggen, zal de Nationale Veiligheidsraad bijkomende maatregelen nemen. “Die moeten efficiënt en proportioneel zijn”, zei de premier.

Wilmès benadrukte dat ook de minister-presidenten in de Nationale Veiligheidsraad zetelen. “Alle beleidsniveaus moeten erover waken dat de maatregelen door iedereen worden toegepast”, aldus de premier. Ze riep ook de individuele burgers op om zich aan de richtlijnen te houden. “Iedereen kan op zijn niveau bijdragen tot het voorkomen van de verdere verspreiding van het virus”.

“Als er één moment is waarop we onze solidariteit en samenhorigheid moeten tonen is het nu. Verzorg jezelf goed en zorg ook goed voor de anderen”, besloot Wilmès.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zei dat veel burgemeesters en gouverneurs vragende partij zijn voor bijkomende maatregelen. Volgens De Crem zijn “uniforme maatregelen die gelden voor iedere stad en iedere gemeente” nu in onderzoek.

Handel met coronatests

PVDA-Kamerlid Sofie Merckx, die zelf arts is, stelde een lucratieve handel met tests voor het coronavirus aan de kaak. Door een tekort aan chemische stoffen nodig voor de tests wordt nu voorrang gegeven aan de meest dringende stalen. Privélaboratoria zouden echter ook tests aanbieden op voorwaarde dat de patiënt betaalt. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) riep patiënten die van die labo’s een factuur hebben gekregen op om die niet te betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen