Nationale Veiligheidsraad kondigt drastische maatregelen aan: horeca dicht, lessen opgeschort

De Nationale Veiligheidsraad is bijeen geweest om een aantal bijkomende maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus in ons land te vertragen. 

Na een urenlange vergadering heeft de Veiligheidsraad beslist om de lessen op de scholen vanaf maandag op te schorten. De scholen moeten wel voor opvang zorgen voor de kinderen van ouders in de gezondheidszorg en voor de kinderen die door hun grootouders zouden moeten worden opgevangen. Oudere personen zijn immers een kwetsbare groep. De crèches blijven open. 

De Veiligheidsraad heeft voorts beslist dat cafés, discotheken en restaurants vanaf vrijdag middernacht dicht moeten. De maatregelen gelden zeker tot 3 april. Hotels blijven open. Voorts worden alle recreatieve, sportieve en culturele activiteiten, publiek en privé, ongeacht hun omvang opgeschort.

Ouderen krijgen het advies om thuis te blijven en indien nodig te winkelen in de kalme uren. Voedingswinkels en apothekers blijven open zoals normaal, andere winkels moeten in het weekend de deuren sluiten. Het openbaar vervoer blijft rijden, maar wordt wel afgeraden indien mogelijk.

De federale fase van het rampenplan is afgekondigd: dat wil zeggen dat de federale regering de coördinatie van alle maatregelen in handen neemt.

Bekijk hieronder de verklaring van premier Sophie Wilmès in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

"Zware maatregel in zware crisis"

"Dat is een zware maatregel, maar we worden ook geconfronteerd met een zware crisis", zegt minister-president Jan Jambon (N-VA) over de sluiting van cafés en restaurants. "Als er op een kleine plaats veel mensen samen zijn, kan dat een broeihaard zijn voor het virus. Dit zijn doortastende maatregelen, maar ze zijn nodig."

Dat de scholen open blijven voor wie opvang nodig heeft, maar er geen les meer wordt gegeven, noemt Jambon een goed compromis. "We hebben de aanbevelingen van de specialisten kunnen verzoenen met de ongerustheid die leeft bij veel ouders."

Bekijk hieronder een reactie van Jan Jambon in "Het Journaal Laat" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Horecanoodfonds"

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zegt begrip te hebben voor de maatregelen die de regering heeft aangekondigd. "We begrijpen dat deze bijkomende maatregelen op korte termijn economische hinder zullen opleveren", zegt CEO Pieter Timmermans. "Maar we benadrukken dat een snel en kordaat optreden een verdere escalatie van deze epidemie kan vermijden, waardoor een veel grotere economische schade op lange termijn kan vermeden worden".

Horeca Vlaanderen vraagt dan weer per direct een "horecanoodfonds" en roept op alle horecataksen op te schorsen. "Volksgezondheid primeert uiteraard, mensen mogen niet sterven. Maar we moeten ervoor zorgen dat ook de horecasector niet sterft", zo reageert topman Matthias De Caluwe. 

Drie weken de deuren sluiten is catastrofaal voor cafés, restaurants en discotheken, beklemtoont De Caluwe. Hij erkent dat er al "goede maatregelen" getroffen zijn, bijvoorbeeld op vlak van tijdelijke werkloosheid. Maar huurlasten, leningen en andere kosten blijven al die tijd doorlopen. "Die drie weken zullen ons lang achtervolgen, de fall-out zal gigantisch zijn."

Meest gelezen