1 op de 10 Belgen komt niet rond

Volgens cijfers van Statbel kan een kwart van de Belgen geen onverwachte uitgaven doen. De regionale verschillen zijn tekenend.

De cijfers van Statbel zijn verschenen in een Europees rapport, de SILC-enquête.

Vakantie

Volgens die bevraging is het voor elf procent van de Belgen erg moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Wat dat precies betekent is dat u in een aantal basisbehoeftes niet kan voorzien. Dat is niet alleen onderdak of uw rekeningen kunnen betalen, ook een vakantie hoort daarbij.

Een kwart van de bevolking kan het zich dus niet permitteren om een onverwacht uitgave, zoals ziekenhuiskosten of een reparatie van de wagen, te doen. De regionale verschillen daarbij zijn wel groot

Regionale verschillen

In Brussel en Wallonië is de situatie namelijk een stuk schrijnender. Daar gaat het om bijna 40 procent van de gezinnen die zo’n uitgave niet aankan. In Brussel zijn de cijfers dezelfde. Vlaanderen doet het een stuk beter: daar zijn slechts 16 procent van de gezinnen niet in staat om dat te doen.

Op vakantie gaan lukt zeker ook niet iedereen. 22 procent van de Belgen kan het niet, zelfs geen week. In Vlaanderen is dat 15,5 procent van de bevolking, in Brussel 28 procent en in Wallonië 33 procent. De trend zet zich voort op alle gebieden: Wallonië en Brussel doen het slechter dan Vlaanderen.

Risico

Wat zijn de risicogroepen? Single zijn en kinderen hebben, dat brengt u het grootste risico op armoede. 30 procent van de eenoudergezinnen komt niet makkelijk rond. De helft kan zich geen onverwachte facturen permitteren. Zelfs een hobby lukt niet voor iets meer dan 30 procent.

Meer