Peter Piot in 2014.
Volledig scherm
Peter Piot in 2014. © afp

Coronavirus verspreidt zich sneller dan ebola, maar is veel minder dodelijk

De wereldwijde verspreiding van het coronavirus is “veel erger” dan ebola, zegt professor Peter Piot, die destijds het ebolavirus ontdekte in Zaïre toen hij aan de slag was bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. Vandaag staat Piot aan het hoofd van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. De opmerking van Piot heeft echter enkel betrekking op de verspreiding van het virus, niet op de dodelijkheid ervan.

2 reacties

  • Jan Bruyndonckx

    4 jaar geleden
    Geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen zeker he ?
  • Raf Coppens

    4 jaar geleden
    ik geloof die mens.
  1. Dankzij deze therapie herstelde Nina Derwael op tijd voor de Spelen. Arts: “Als je claustrofobie hebt, is het niets voor jou”
    PREMIUM

    Dankzij deze therapie herstelde Nina Derwael op tijd voor de Spelen. Arts: “Als je claustrofo­bie hebt, is het niets voor jou”

    Nina Derwael herstelde op tijd van haar schouderblessure voor de Olympische Spelen dankzij ‘hyperbare zuurstoftherapie’. Voor mensen met CO-vergiftiging, plots hoorverlies of beschadigd weefsel na een ongeval of bestraling kan zulke therapie erg heilzaam zijn. Hoe werkt het? Krijg je het terugbetaald? En zijn er ook risico’s? Prof. dr. Koen Monsieurs (UZA): “Die hoeveelheid zuurstof ontgift je lichaam.”
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.