Biostatisticus UHasselt vindt maatregelen terecht: “Ze kunnen nog tot juni duren”

Het ene evenement na het andere wordt afgelast. Volgens Geert Molenberghs, professor Biostatistiek aan de UHasselt, zijn die maatregelen zeer terecht. “We moeten het coronavirus geen snelweg geven, maar hoogstens een bospaadje.”

Thomas Jansen

Woensdagavond riepen professor Klinische Biologie Herman Goossens (UAntwerpen) en viroloog Marc Van Ranst al op om zonder uitzondering alle evenementen af te gelasten. Geert Molenberghs, professor Biostatistiek en directeur van het onderzoeksinstituut I-Biostat (UHasselt), sluit zich daar bij aan. “Mensen die nu een activiteit organiseren voor 995 bezoekers, die lachen met de situatie”, zegt Molenberghs. “Ik begrijp dat het voor organisatoren niet eenvoudig is, maar de situatie noopt zich er eenmaal toe. Het is een zeer besmettelijk virus. Vergelijk het met een geheim dat je aan één iemand doorvertelt. Dat blijft nog een geheim. Maar als je iets aan twintig mensen zegt, dan verspreidt zich dat.”

En wat dan met bijvoorbeeld winkelcentra? Daar bevinden zich toch ook veel mensen in een kleine ruimte.

Molenberghs: “Absoluut. Maar een brood kopen in de supermarkt is nog iets essentiëler dan een concert van Santana bijwonen. Maar iedereen moet zich in elke binnenruimte bewust zijn van het belang om voldoende afstand te houden.”

Moeten de scholen dicht?

“Het virus woedt minder bij kinderen. Daarmee bedoel ik dat ze evengoed besmet kunnen raken, maar minder vak symptomen vertonen. Als we de scholen sluiten, zullen veel ouders toch nog willen of moeten blijven werken. Daardoor zullen die kinderen bij de grootouders of - erger nog - bij de overgrootouders blijven, en dat zijn net de kwetsbaarste groepen.”

Wat met buitenactiviteiten?

“Ook daar moeten we ons gezond verstand gebruiken. Gelukkig zijn er in de winter geen festivals waar we met duizenden in openlucht zij aan zij staan. Maar neem nu een loopwedstrijd met duizenden deelnemers zoals Antwerp Urban Trail. Als die lopers zich nadien allemaal gaan verfrissen in een tent, zijn ze zeer vatbaar voor het virus. Zeker na een sportprestatie, tussen allemaal bezwete mensen.”

Tot 31 maart geen grote evenementen, tot 19 april blijven de rusthuizen toe. Moeten we rekening houden met een verlenging?

“Er worden momenteel geen maatregelen genomen op heel lange termijn, en dat vind ik ook goed. Maar mensen moeten zich er wel mentaal op voorbereiden dat het nog twee à drie maanden kan duren. Is het dan minder lang, dan valt het mee. Maar we moeten mensen geen valse hoop geven. Dit is een ernstige crisis. Is dit het einde van de wereld? Neen, dat niet. Maar er gaan nog overlijdens volgen, en het virus gaat zich nog verder verspreiden. We moeten er dus alles aan doen om dat zo goed mogelijk tegen te houden.”

In Duitsland voorspelde bondskanselier Angela Merkel al dat 70 procent van de bevolking getroffen zou worden door het coronavirus. Is dat realistisch?

“Het is een voorspelling. Als Frank Deboosere zegt dat het 9 graden zal worden, dan kan het ook 8 of 10 graden zijn. Maar het lijkt me wel realistisch. Al moeten we er wel bij vertellen dat het heel goed kan zijn dat een heel groot deel van die 70 procent niet ziek zal worden en misschien zelfs nooit zal weten dat ze het virus gehad hebben.”

Chinese artsen waarschuwen dat genezen mensen het virus langer dan gedacht kunnen verspreiden, tot wel vijf weken na het moment van besmetting.

“Er zijn daarover nog veel studies aan de gang. Feit is wel dat er regionale verschillen opduiken. Er is discussie of dat nu betekent dat het coronavirus al aan het muteren is. Sommige experten zeggen van wel, anderen zijn het daar niet mee eens. Kijk, dit is voor iedereen een hele nieuwe situatie. De seizoensgriep is van jaar tot jaar verschillend, maar die konden we inschatten. Nu moest iedereen beginnen met een wit blad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer