OVERZICHT. Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen in ons land: horeca dicht, lessen geschorst

De Nationale Veiligheidsraad zat donderdagavond enkele uren samen om te beslissen over de nieuwe coronamaatregelen in ons land. Die bijeenkomst duurde langer dan voorzien. Vooral de sluiting van de scholen bleek een discussiepunt. De nieuwe maatregelen – “een versterking van de huidige met aanvullende social distancing maatregelen die de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan” – werden achteraf op een persconferentie aangekondigd. Een overzicht.

sgg, adb

Na enkele uren vergaderen kondigde premier Sophie Wilmès (MR) enkele ingrijpende maatregelen aan. Die gaan vrijdag middernacht (13/03) in en blijven zeker geldig tot 3 april.

SCHOOL EN OPVANG

Alle lessen worden opgeschort, maar de scholen gaan niet dicht. Die moeten opvang voorzien, zeker voor kinderen van professionelen uit de gezondheidszorg en openbare veiligheid, en voor kinderen van ouders die moeilijk opvang kunnen voorzien en anders bij ouderen zouden terechtkomen.

Crèches blijven open.

Universiteiten en hogescholen blijven open, maar worden “aangemoedigd om te zorgen voor alternatieven voor de traditionele cursussen in collegezalen of in besloten ruimtes”. Er wordt geadviseerd in afstandsonderwijs te voorzien.

WERK

Telewerk – of thuiswerk – moet worden bevorderd.

WINKELS

De komende weken zullen enkel de winkels die essentiële diensten leveren, zoals voedingswinkels en apotheken, zoals normaal open blijven, ook in het weekend.

Alle andere winkels zijn tijdens de week open, maar moeten in het weekend de deuren sluiten.

OPENBAAR VERVOER

Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen. “Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten.”

EVENEMENTEN

Alle recreatieve, sportieve, culturele en folkloristische activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun grootte en of ze openbaar dan wel privé zijn.

HORECA

Onder andere cafés, restaurants en discotheken moeten dicht.

Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan

Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant.

LEES OOK. LIVE. Volg hier al het nieuws over het coronavirus op de voet

NOG VRAGEN?

Premier Wilmès benadrukt dat het niet om een lockdown gaat, maar dat de maatregelen net dienen om een lockdown te vermijden. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) deelde mee dat het aan de burgemeesters is om toe te zien op de nieuwe maatregelen. Als dat niet gebeurt, kunnen er boetes uitschreven worden.

Premier Wilmès onderstreepte dat het nergens voor nodig is rekken leeg te halen in de winkels. “Het is ook niet solidair ten opzichte van je buur of de andere klanten”, luidde het. Waals minister-president Elio Di Rupo voegde daaraan toe dat de winkels geen problemen met de bevoorrading hebben. “Er is geen reden om alle conserven te kopen en de rekken spaghetti leeg te halen”, luidde het.

De overheid herinnert er ook aan de handen te wassen met zeep, te hoesten en niezen in de elleboog en nauw contact te vermijden. “Als je de minste twijfel hebt, raadpleeg dan je huisarts. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de verspreiding van het virus te beperken.”

De maatregelen dreigen zo hun gevolgen te hebben voor handelaars en sectoren. Wilmès benadrukte dat de regering al veel maatregelen heeft genomen om bedrijven en zelfstandigen met economische moeilijkheden bij te staan. “Hier kijken we eerst en vooral naar de gezondheid van de bevolking. We zullen de socio-economische impact bestuderen, ook in samenwerking tussen het federale niveau en de deelstaten. We zullen op korte termijn evalueren en zien wat er kan gebeuren. Maar laat ons toe eerst aan de bevolking en de gezondheid van de mensen te denken.”

Wie vragen heeft over gezondheid en openbare orde kan terecht op het telefoonnummer 0800-14.689. Voor vragen over economie bel je naar 0800-120.33.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen