© Yorick Jansens

Recordjaar voor starters in Limburg, aantal werklozen daalt

De provincie Limburg kan het jaar afsluiten met 5.552 nieuwe starters, dat zijn er zowat 430 meer dan vorig jaar. Het grootste aantal nieuwe ondernemers start in de dienstverlenende sector en ook het aantal werklozen in Limburg daalt, zo meldt de werkgeversorganisatie Voka Limburg woensdag in een persbericht.

Belga

“We hebben de 5.000 starters ruimschoots overschreden in november”, vertelt Johan Grauwels, directeur communicatie van Voka Limburg. “Met 5.552 nieuwe starters van januari tot en met november ligt het aantal starters nu 16,1 procent hoger dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.”

28 procent van de Limburgse starters in november kan aan de dienstverlenende sector toegewezen worden. De handel doet het ook goed, met 27 procent nieuwe starters in november. Dan volgen de industrie en de bouwsector met respectievelijk 13 en 10 procent nieuwe starters. De horeca blijft status quo met 4 procent starters.

Ford

Ook op het vlak van werkloosheid doet Limburg het steeds beter na de sluiting van Ford Genk twee jaar geleden. De werkloosheidstrends van het afgelopen jaar (januari tot en met november) zijn voor zowel mannen als vrouwen neerwaarts gericht en identiek aan de trends van dezelfde periode een jaar geleden. “Het aantal werkloze mannen blijft tot mei 2017 maandelijks gemiddeld 9 procent lager dan een jaar geleden en bij de vrouwen is dat 6,6 procent”, legt Grauwels uit. “De totale werkloosheid daalt tot bijna 7,9 procent onder het niveau van dezelfde periode van vorig jaar.”

Het is nog even wachten of ook december zal meevaren op de positieve golf van de rest van het jaar, Voka Limburg is alvast tevreden met het positieve jaareinde. “We stellen vast dat de Limburgse economie in de tweede jaarhelft een versnelling hoger heeft geschakeld om in de laatste twee maanden nog een extra tandje bij te steken”, aldus Grauwels.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer