Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisMaatregelen

Het land valt stil: drastische maatregelen in strijd tegen corona

Het land valt stil: drastische maatregelen in strijd tegen corona
Beeld Tim Dirven

Lessen worden opgeschort, cafés en restaurants gaan dicht, alle evenementen worden afgelast. Dat zijn de verregaande maatregelen die premier Sophie Wilmès gisteravond laat aankondigde om het coronavirus in te dammen. 

Alle restaurants en cafés gaan vanaf vanavond toe, winkels die geen levensmiddelen verkopen gaan dicht in het weekend en alle recreatieve, sportieve en culturele evenementen worden afgelast. Maar vooral: de lessen worden opgeschort vanaf maandag in alle lagere en middelbare scholen tot aan de paasvakantie.

De regering roept de federale fase van het rampenplan in om het coronavirus in te dammen, zo kondigde premier Sophie Wilmès (MR) gisteravond laat aan. “Er is geen lockdown”, benadrukte ze. Toch zullen verschillende facetten van het openbare leven stilvallen. 

Volg hier de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.

Terwijl experts al verschillende dagen aandringen op doortastende maatregelen was het lang wachten tot de federale regering met een duidelijke communicatie kwam. Premier Wilmès had  voor de tweede keer in drie dagen de Nationale Veiligheidsraad samengeroepen, met daarin onder meer de vicepremiers, maar ook de ministers-presidenten van de deelstaten en verschillende experts ter zake. De vergadering startte later dan aangekondigd en liep ook uit. Terwijl er eerst een communicatiemoment werd aangekondigd “even na zes uur”, verscheen premier Wilmès pas tegen half elf ten tonele. 

Het debat rond de tafel van de Veiligheidsraad focuste zich op de vraag of de lagere en middelbare scholen moesten sluiten of niet. De BVAS, de grootste Belgische artsenvereniging, had daar gisteren op aangedrongen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De Franstaligen wilden die weg volgen. Wat ook meespeelt: de Franse president Emmanuel Macron kondigde net gisteravond aan de leerlingen vanaf maandag thuis te houden. “En in Brussel en Wallonië kijkt iedereen naar de Franse TV”, zegt een Vlaamse bron.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) hield duidelijk de boot af. “Het is geen zinvolle maatregel”, zei hij nog bij het binnengaan van de Veiligheidsraad. “Als de ouders moeten gaan werken, komen die kinderen vaak terecht bij de ouders en grootouders. Net de meest kwetsbare doelgroep.” Het is het argument dat ook de experts aan tafel hanteerden. 

Lange wachten

Uiteindelijk werd er voor een compromis gekozen: de lessen worden opgeschort, maar er wordt wel opvang voorzien op de scholen. Het idee is dat de ouders die in de zorg werken of een veiligheidsberoep hebben, hun kinderen niet bij de grootouders moeten onderbrengen bij gebrek aan alternatieven. Voor alle duidelijkheid: ook andere mensen die geen opvang vinden, mogen hun zoon of dochter naar school brengen. Crèches blijven trouwens wel open, net zoals hotels de uitzondering vormen in de horeca.

Het lange wachten op de communicatie van de overheid contrasteerde met de rest van de dag waarbij de collectieve coronakoorts naar een eerste hoogtepunt ging. De Bel-20 duikelde met meer dan 10 procent naar beneden en incasseerde de grootste klap in haar geschiedenis. Verschillende organisaties namen zelf preventieve maatregelen. Sportevenementen met publiek worden afgelast, centra voor dagopvang voor ouderen gaan dicht vanaf zaterdag. Mensen zochten gisteravond massaal de supermarkt op om te gaan hamsteren. 

De universiteiten en hogescholen hakten zelf gisteren de knoop door. Alle medewerkers worden verondersteld thuis te werken, lessen gebeuren voortaan online. Gisterenmiddag stuurden de vijf universiteiten een communiqué uit, ondertekend door zeven experts. Zij riepen op tot dringende maatregelen in het hele land.

Ook in andere Europese landen ondernemen actie. Nederland verbiedt bijeenkomsten van meer dan 100 mensen. In Noorwegen en Frankrijk gaan de scholen dicht, net als in verschillende regio’s in Spanje. In Italië, het Europese land het hardst getroffen door het virus, zijn intussen ook alle winkels gesloten, op apothekers en zaken waar voeding wordt verkocht na.