Direct naar artikelinhoud
Belgische maatregelenCoronavirus

OVERZICHT: met deze maatregelen wil de regering ‘een Italiaanse lockdown vermijden’

Premier Wilmes geflankeerd door minister-presidenten Elio Di Rupo en Jan Jambon.Beeld Tim Dirven

Lessen worden opgeschort, cafés en restaurants gaan dicht, alle evenementen worden afgelast. Dat zijn de verregaande maatregelen die premier Sophie Wilmès gisteravond laat aankondigde om het coronavirus in te dammen.

De regering roept de federale fase van het rampenplan in om het coronavirus in te dammen, zo kondigde premier Sophie Wilmès (MR) aan. “Er is geen lockdown”, benadrukte ze. Toch zullen verschillende facetten van het openbare leven stilvallen.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

De maatregelen hieronder gelden van vrijdagavond middernacht tot en met 3 april:

• Dat doet de regering in de eerste plaats door alle recreatieve activiteiten, sportieve, culturele, folkloristische, ongeacht hun grootte worden geannuleerd.

• Alle cafés, restaurants en discotheken worden gesloten.

• Enkel winkels die essentiële diensten leveren, blijven continu open. Het gaat dan om apothekers, voedingswinkels en winkels voor dierenvoeder. Alle andere winkels blijven open tijdens de week, maar sluiten in het weekend.

• Alle lessen op lagere en middelbare scholen worden opgeschort. Enkel ouders van gezondheidswerkers kunnen op opvang rekenen. De premier roept op kinderen niet te laten opvangen door de grootouders.

> Lees meer: waarom de regering lessen opschort, maar scholen niet sluit

Crèches blijven open.

• Het openbaar vervoer blijft verzekerd.

• De regering vraagt ook iedereen zoveel mogelijk thuis te werken. “Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen”, klonk het.

• Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bevestigde dat de politie bevoegd is om op te treden en overtredingen vast te stellen en eventueel te beboeten.

• Er is geen reden om te hamsteren, benadrukten Wilmès en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) tijdens de persconferentie: door winkels leeg te halen verhinder je alleen maar dat andere mensen een evenwichtig voedingspatroon kunnen aanhouden.

De regering liet een hele poos op zich wachten.Beeld Tim Dirven