Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Regering belooft steun aan horeca nu cafés en restaurants moeten sluiten

Regering belooft steun aan horeca nu cafés en restaurants moeten sluiten
Beeld BELGA

Ondenemers in de horecastor zullen gedurende één kwartaal vrijgesteld worden van sociale bijdragen. Dat zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) op Twitter. De Block reageert daarmee op de vraag vanuit de horecasector om steunmaatregelen. Ook Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) belooft bijkomende maatregelen.

Na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om alle restaurants, discotheken en cafés verplicht te sluiten tot 3 april dringt de horecastor aan op dringende steunmaatregelen. Sectorfederatie Horeca Vlaanderen roept de federale regering op om meteen een ‘horecanoodfonds’ in het leven te roepen. Ook alle terras-, toerisme- en andere taksen moeten tot eind dit jaar worden opgeschort, klinkt het.

De Block erkent dat de maatregelen in de horeca “drastisch” zijn, maar benadrukt dat ze nodig zijn om kwetsbare burgers te beschermen. “Maar ik vind ook dat we drastische maatregelen moeten nemen om de sector te ondersteunen: een vrijstelling van de sociale bijdragen gedurende één kwartaal”, stelt de Open Vld-minister op Twitter. 

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog.

“Andere maatregelen worden nog uitgewerkt, in overleg met de betrokken sectoren”, licht De Block toe in De ochtend. “Want zij alleen weten wat de moeilijkheden voor hun sectoren zullen zijn.”

De minister stelt ook dat er nog steeds eten afgehaald mag worden bij restaurants, maar het daar opeten is niet meer toegelaten. 

Proportionele maatregelen

“De maatregelen zijn ingrijpend, maar we moeten de situatie niet onderschatten”, reageert ook premier Sophie Wilmès (MR) in De ochtend. “Ze zijn noodzakelijk.”

“Onze prioriteit is de gezondheid van de bevolking.” Toch benadrukt premier Wilmès dat de regering zich bewust is van de potentiële economische schade die de maatregelen met zich meebrengen. “Er zijn vandaag vergaderingen over de socio-economische gevolgen. We zijn abosluut bereid om extra maatregelen te nemen als ze proportioneel en haalbaar zijn.”

Virus indijken prioritair

Dat de horeca zwaar wordt getroffen door de maatregelen tegen het coronavirus beseft ook Vlaams minister-president Jan Jambon maar al te goed. Ook hij belooft ondersteunende maatregelen. “Ik kom dadelijk met de Vlaamse regering samen om te kijken welke maatregelen we kunnen nemen. Daar zullen we de volgende dagen nog aan verder werken.”

“Er wordt economische schade geleden, maar als het virus wild om zich heen slaat is de schade nog veel groter. Het gaat erom het virus in te dijken.”