Jan Jambon (N-VA): "Zullen maatregelen nemen om getroffen sectoren te steunen"

"Dat er economische maatregelen moeten worden genomen, daar moet u mij niet van overtuigen", zo reageert Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op de oproep van ondernemersfederaties Horeca Vlaanderen en Unizo. Die vroegen economische ondersteuning voor de horeca- en handelszaken die zullen getroffen worden door de nieuwe coronamaatregelen. En die steun zal er ook komen

Cafés, restaurants en discotheken blijven de komende weken dicht en ook winkels die geen voeding of medicijnen verkopen moeten in de weekends sluiten. Die forse maatregel om meer besmettingen door het coronavirus te vermijden, zal erin hakken bij heel wat winkelhouders en horeca-uitbaters, vrezen ondernemersfederaties. Zij vroegen vanochtend al ondersteunende maatregelen voor die zaken.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bevestigt nu dat die er ook zullen komen. Op dit moment zit de Vlaamse regering daar ook over samen. "U begrijpt dat het prioritair was om maatregelen te nemen om het virus in te dijken. Maar dat er economische maatregelen moeten worden genomen, daar moet u mij niet van overtuigen."

Besparen?

Welke steun de ondernemers zullen krijgen, daarover wil Jambon niet uitweiden. Laat staan dat hij zicht heeft op de kostprijs ervan. "Maar men is gewend van Vlaanderen dat wij de publieke financiën op een verantwoorde manier beheren. Dus wanneer wij meer uitgeven, zullen wij ook moeten kijken waar wij moeten besparen."

Wanneer wij meer uitgeven, zullen wij ook moeten kijken waar wij moeten besparen

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Nochtans riep de Nationale Bank al op om ten tijde van deze coronacrisis het strikte begrotingsbeleid even te laten varen. "Ik heb dat goed gehoord", benadrukt Jambon. "Als de sector van de detailhandel zwaar economisch nadeel zou ondervinden, komt dat ook ten nadele van de publieke financiën. Maar het is ook geen vrijgeleide om die publieke financiën te laten schieten. Het is een kwestie van daar een goed evenwicht in te vinden."

(Lees verder onder de foto)

Compromis

De grootste discussie op de Nationale Veiligheidsraad gisteravond ging over de sluiting van de scholen. "De specialisten hadden ons duidelijk gezegd om daarmee uit te kijken. De kans bestond dat je zo mensen die in gezondheidssector werken, thuis gaat houden, omdat zij op hun kinderen willen passen. Hetzelfde voor grootouders, net de kwetsbare doelgroep, die dan op die kinderen moeten passen."

Drie weken lessen inhalen is - denk ik - geen ramp, dat zal wel haalbaar zijn

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)

Jambon is nu tevreden met het compromis dat gevonden is: de scholen gaan dicht, maar er is opvang. "Ik had 1 ding voor ogen: de insteek van de wetenschappers vond ik intellectueel te verantwoorden en ik wou dat dat eruit kwam in het vergelijk. Iedereen vindt hier zijn gading in: ouders die hun kinderen willen thuishouden: dat kan. Ouders van wie wij liever hebben dat ze gaan werken - lees: zij die werken in de gezondheidszorg - hebben opvang voor hun kinderen."

(Lees verder onder de foto)

Achterstand

Over hoe de scholen de achterstand nadien zullen moeten inhalen, spreekt Jambon zich niet uit. "Mensen die met het pedagogische project bezig zijn van de school moeten zelf bekijken hoe dat dat nadien nog ingehaald kan worden. Universiteiten en hogescholen schakelen over naar online lessen. Voor middelbare scholen is dat misschien ook wel mogelijk, voor lagere scholen iets minder. Drie weken inhalen is - denk ik - geen ramp, dat zal wel haalbaar zijn. Maar dat laat ik aan de specialisten over."

Beluister hier het gesprek met Jan Jambon in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen