Solidaire initiatieven troef tijdens epidemie

De foto van de groep. © rr

Kwetsbare mensen en ouderen kunnen geïsoleerd raken door de maatregelen tegen de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Verschillende initiatieven willen hen helpen. ‘Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat we ze gaan bezoeken, maar we kunnen hen wel allerlei diensten leveren.’

ev

Flyers en kaartjes om buren te helpen verschijnen overal op sociale media. Zo ook die van grafisch vormgever Jonas Salen, die deze kaartjes ontwierp om bij (kwetsbare) buren in de bus te steken. Scouts en Gidsen Vlaanderen lanceren dan weer buitenDIENST, omdat ze 'geen scouts of gidsen zijn als we in moeilijke tijden aan de zijlijn blijven toekijken'. De jeugdbeweging moedigt de leiding aan om zich aan te sluiten bij lokale initiatieven om mensen te helpen door boodschappen te doen, of een babbeltje te slaan.

Een van die initiatieven is 'Verspreid solidariteit, geen virus'. Dat werd gisteravond opgericht en de Facebookgroep telt nu al zo’n tweeduizend leden. ‘We zijn wat overrompeld’, zegt Peter Terryn van Regionaal Instituut voor Samenlevingsopbouw Vlaams-Brabant. Eerder organiseerde hij ook ‘Solidarity for all’, een initiatief om goederen in te zamelen om vluchtelingen te helpen.

‘We kunnen voor hen winkelen, hen eten brengen en via sociale media, telefoon, chat of video contact houden. We kunnen ook samen een oogje in het zeil houden, zodat ze niet vereenzamen’, staat er in de beschrijving van de groep. En dat bevestigt de beheerder. ‘Mensen zijn solidair als het hen gemakkelijk gemaakt wordt’, vertelt hij. ‘We proberen hen hiermee de middelen aan te reiken.’ De Facebookgroep vindt u hier. De affiches en flyers zijn er ook in andere talen beschikbaar.

© RR

LIVEBLOG CORONAVIRUS. Alweer 49 nieuwe besmettingen in China

Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

    Wat als ik besmet ben, hoe gevaarlijk is het virus en mag ik nog seks hebben? Alle cruciale vragen over het nieuwe coronavirus

    © afp

    Er lopen continu nieuwe cijfers en inzichten binnen over het nieuwe coronavirus. Wat weten we al wel en wat nog niet? 41 cruciale vragen over corona op een rij.