“Een groot deel van onze inkomsten danken we aan onze zestig zitplaatsen. Maar hier consumeren mag nu niet”, zegt Ronny Voortmans van de Frietboetiek in Oudsbergen. © Dick Demey

Afhaalfrituur blijft open, maar met een bang hartje

Gezellig op restaurant gaan kan voorlopig niet, eten afhalen wel. De frituuruitbaters ontspringen de dans, al zijn ook zij er niet allemaal even gerust in.

kosn, jom

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

LEES OOK. Voor U Opgelijst: dit mag u nog wel en dit niet door de coronamaatregelen

“Ik ben heel opgelucht”, zegt Etienne van frituur Casino in Sint-Truiden. Zijn afhaalfrituur mag gewoon open blijven en nu de meeste restaurants op slot gaan, verwacht hij veel volk. “Ik moet zorgen dat ik voldoende voorraad heb, want ik denk dat het druk wordt.”

Etiennes afhaalfrituur is een van de horecazaken die buiten schot blijven. “De regel zegt dat het verboden is om eten in restaurants te serveren, omdat klanten in restaurants vaak dicht bij elkaar zitten en zo elkaar kunnen besmetten”, klinkt het bij Horeca Vlaanderen. “Maar eten afhalen aan restaurants blijft wel nog mogelijk. Hetzelfde geldt voor frituren en broodjeszaken. Zo mag je perfect een frietje of broodje gaan afhalen.”

En wat dan met de frituren en broodjeszaken die tafeltjes in hun zaak hebben staan? “Ook in die zaken mag je eten gaan afhalen, maar volgens de richtlijnen is het niet de bedoeling dat mensen daar bij elkaar gaan zitten. Ter plaatse consumeren kan dus niet”, klinkt het bij Horeca Vlaanderen.

Zonde

Een streep door de rekening van de Frietboetiek in Oudsbergen. “Een groot deel van onze inkomsten danken we aan onze zestig zitplaatsen”, zegt uitbater Ronny Voortmans. “Enerzijds hebben we geluk dat we nog kunnen openblijven, anderzijds is het zonde dat onze verbruikszaal dicht moet. Zeker omdat het een maatregel is die onze buurlanden niet nemen. En in grote bedrijven zitten ’s middags honderden mensen samen in de refter. Ik vraag me af wat het verschil is.” Om beter gewapend te zijn in deze crisis, probeerde de Frietboetiek vrijdag nog snel een onlineshop te openen. “Je weet niet wat de toekomst gaat geven. Gaan de klanten wel blijven komen of gaan ze zich opsluiten?”

Niet gerust

Diederik Lauwerijs van Brak Frituur in Sint-Truiden is er niet gerust in. “Misschien beslissen ze maandag wel dat alles dicht moet. Ik ben blij dat we openblijven, maar toch is het geen fijn gevoel. Er werken hier elf mensen, die moet ik ook kunnen blijven betalen. Veel collega’s in onze sector zitten al op hun tandvlees, je kunt je niet veel misstappen veroorloven.”

Ten slotte kan je voor eten terecht bij restaurants die een drive-in gebruiken, zoals fastfoodketens McDonald’s of Quick. Eten aan huis laten leveren is ook nog steeds toegestaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer