Direct naar artikelinhoud
WielrennenGiro

Volledige Ronde van Italië wordt uitgesteld

Volledige Ronde van Italië wordt uitgesteld
Beeld EPA

Donkere wolken boven de Giro. Nadat de Hongaarse regering de Grande Partenza had afgelast, laat organisator RCS nu weten dat de startdatum van de Ronde van Italië (9 mei) wordt uitgesteld. Voor 3 april moet er geen nieuwe datum verwacht worden voor de Italiaanse rittenkoers.

“Door de ernstige epidemische situatie in Europa is het in mei 2020 niet mogelijk om de eerste drie ritten van de Giro d’Italia in Hongarije te organiseren.” Het was Hongaars parlementslid Révész Máriusz die op zijn Facebook-pagina voor de eerste onheilsberichten zorgde. “De afgelopen drie weken zijn er verschillende ontmoetingen geweest tussen Hongaarse en Italiaanse organisatoren. Het Hongaarse organisatiecomité heeft herhaaldelijk verklaard dat de veiligheid en de gezondheid van de plaatselijke bevolking niet in gevaar kan worden gebracht.” 

Lees ook onze liveblog

Tussen 9 en 11 mei zou de Ronde van Italië starten met een tijdrit in Boedapest en twee ritten in lijn doorheen het Hongaarse hinterland. “Het coronavirus heeft ondertussen Hongarije bereikt en om de epidemie te beteugelen heeft de Hongaarse regering de noodtoestand uitgeroepen. Die noodtoestand verbiedt de organisatie van druk bijgewoonde sportevenementen en maakt het onmogelijk om internationale evenementen te organiseren.”

Het organisatiecomité van de Grande Partenza in Hongarije heeft volgens Mariusz gisteren dan ook contact opgenomen met koersorganisator RCS. “Daar is met Mauro Vegni besproken dat de start in Hongarije niet kan doorgaan. Het organisatiecomité en RCS hebben wel allebei verklaard ernaar te streven het contract te wijzigen, zodat er in een ander jaar wel vanuit Hongarije kan vertrokken worden.” 

3 april

Op de vraag hoe RCS deze beslissing zou gaan opvangen, kwam enkele uren later een communiqué. “RCS Sport heeft akte genomen van de internationale en nationale situatie. Wij kondigen dan ook aan dat de datum van de Giro 2020 (9 tot 31 mei) wordt uitgesteld. De nieuwe startdatum zal niet vroeger dan 3 april aangekondigd worden.”

RCS kan niet vroeger communiceren omdat de quarantainemaatregel van de Italiaanse regering nog tot 3 april loopt. “Bovendien zullen we enkel een nieuwe startdatum hebben als met alle bevoegdheden in sportinstanties is overlegd.” De Giro wordt normaal de eerste grote ronde van Remco Evenepoel. Onze jonge landgenoot droomde van de roze trui in Boedapest. Die droom moet nu even helemaal in de koelkast.

3 april
Beeld AFP