Twee Gentse huisartsen besmet met corona

© Belga

Er zijn twee Gentse dokters besmet met het coronavirus. In de huisartsenpraktijken is het intussen alle hens aan dek. “We hebben een tekort aan beschermingsmateriaal.”

Tuly Salumu

Twee Gentse huisartsen hebben het coronavirus opgelopen. Het gaat om dokters uit groepspraktijken, die inmiddels zijn vervangen. Dat meldt de Gentse huisartsenvereniging, die over hun identiteit niets kwijt wil. “Ze zijn thuis in quarantaine en worden goed verzorgd”, zegt coördinator Fleur Simillion. “Er is geen reden tot paniek.”

Bij de huisartsenpraktijken is het intussen alle hens aan dek. “Het is superdruk”, aldus Simillion. “Vooral omdat de richtlijnen vanuit de overheid telkens worden aangepast.”

Bovendien hebben de huisartsen een tekort aan beschermingsmateriaal. Het gaat vooral om mondmaskers. De huisartsenvereniging lanceert een oproep. “We horen dat bedrijven zoals brouwerijen grote voorraden aan mondmaskers hebben”, zegt Simillion. “We hopen dat zij die aan ons willen wegschenken of doorverkopen.”

Voor patiënten hebben de Gentse huisartsen volgende tips:

  • Hoesten? Kortademig? Keelpijn? Koorts? Een verstopte neus? Blijf dan thuis. “Ga ook niet naar de dokter,, maar neem telefonisch contact op”, zegt Simillion. “Die zal een telefonisch onderzoek afnemen en een afwezigheidsattest voor werk of school voor 7 dagen afnemen.”
  • Volg uw symptomen op.
  • Bescherm de anderen.
  • Verlucht de woonruimte: zet enkele keren per dag de ramen open gedurende dertig minuten.
  • Was uw handen regelmatig met water en zeep.
  • Niet delen! Deel geen borden, bestek, tandenborstel of handdoek.
  • Desinfecteer! Reinig één keer per dag oppervlakten zoals tafels, deurklinken en toiletbril. Doe dat met water met een scheutje bleekwater.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen