Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Cafés organiseren massaal een laatste ‘lockdown party’: ‘Onverstandig en dom’, zegt Marc Van Ranst

De Belgische horeca sluit om middernacht de deuren.Beeld BELGA

‘De laatste dans’, ‘twee consumpties kopen is één gratis’ en ‘alles moet op’. Cafés en restaurants proberen aan de vooravond van hun verplichte sluiting nog wat mensen te lokken. ‘Dat is onverstandig en dom’, zegt viroloog Marc Van Ranst.

Tussen alle geannuleerde evenementen op Facebook duiken hier en daar net nieuwe op. En die vinden allemaal vanavond plaats. Heel wat cafés en restaurants willen nog zoveel mogelijk verkopen en kondigen zelfs zogenoemde lockdown party’s aan tot middernacht. Daarna moeten ze onverbiddelijk drie weken dicht nadat de federale regering maatregelen trof om het coronavirus te vertragen.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

“Zulke feestjes zijn onverstandig en dom”, zegt viroloog Marc Van Ranst in een reactie aan De Morgen. “De regering wou de week mooi afsluiten door de horeca om twaalf uur te sluiten, maar wat we nu zien is een groot gebrek aan burgerzin.” De horeca hoopt de laatste uren nog een aardig centje te verdienen, “maar schiet met zulke evenementen alleen maar zichzelf in de voet. Het zorgt ervoor dat de maatregel, die nu tot 3 april loopt, mogelijks nog langer zal worden getroffen.”

De teleurstelling bij Marc Van Ranst is groot, want de gezondheidssector zal zulke uitspattingen volgens hem zwaar komen te staan. “Het is een slag in het gezicht van iedereen die zich in de gezondheidszorg de komende weken kapot zal werken om zoveel mogelijk mensenlevens te redden”, noemt hij het. “Hier word ik slechtgezind van.”

‘Geen spelletje’

“Had de overheid de maatregelen gisteren al laten ingaan, hadden er vanavond geen evenementen meer plaatsgevonden en hadden we ons erbij neergelegd”, zegt een van de organisatoren van zo’n feestje, die anoniem wil blijven. “Maar dit is geen spelletje”, zegt Van Ranst. “De horeca mag het niet op de overheid steken. We rekenen op de burgerzin en verantwoordelijkheid van de uitbaters om de laatste avond normaal te laten verlopen, maar voor sommigen lukt dat blijkbaar niet.”

“Er is gekozen om alles nog een dag open te houden, zodat bijvoorbeeld scholen alles aan hun leerlingen konden uitleggen en horeca het een en het ander op een rijtje konden zetten. Maar een feestje houden gaat volledig in tegen de spirit van de maatregelen”, besluit de viroloog.

Lokale maatregelen

In de Limburgse gemeente Heers neemt het gemeentebestuur zelf het heft in handen. Daar werden cafés en restaurants om 15 uur gesloten om “lockdownfeestjes” te voorkomen. Daar is nu enkel afhaling nog toegelaten volgens de regels van de federale overheid.