camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Verdachte van moord op verpleegster trouwt met overvaller

In de gevangenis van Hasselt is donderdag voor de eerste keer dit jaar een huwelijk voltrokken. Ashley Van de Velde (35), die in de cel zit voor de roofmoord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts, trad er in het huwelijk met haar acht jaar jongere medegedetineerde Anastacio G., een veroordeelde overvaller. Wegens het coronavirus werden er geen handen geschud.

 rr

Bruid Ashley Van de Velde (35) zit in de gevangenis omdat ze op 26 april 2018 samen met haar toenmalige partner een roofmoord pleegde op Christine Lenaerts uit Bouwel, een verpleegkundige die werkte in de Antwerpse gevangenis. Ashley was bij de verpleegster ingetrokken nadat ze niet teruggekeerd was uit penitentiair verlof. Ze beweerde dat ze op de vlucht was voor haar agressieve vriend. De goedheid van de verpleegster werd haar dood. Het koppel wurgde de vrouw met haar eigen jas en dumpte het lijk van de verpleegster in een bos in Olen.

Het duo vluchtte met de auto van het slachtoffer naar Spanje, waar ze twee dagen later gearresteerd werden. De auto van Christine Lenaerts was dan al verkocht en met het ontvangen geld, zo’n 6.000 euro, zouden ze later hun advocaat betaald hebben.

Nog twee huwelijken

Bruid Ashley trad niet met haar toenmalige vriend in het huwelijk maar met medegedetineerde Anastacio G. (27). Die man werd in 2014 al eens veroordeeld tot achttien maanden cel voor een overval op een wapenhandelaar in Waregem, die hij met een hakmes bedreigde. Na zijn vervroegde vrijlating werd hij opnieuw gearresteerd wegens het dealen van grote partijen drugs. Bij die arrestatie was hij ook in het bezit van een 9 mm-pistool.

Vorig jaar werden in de Hasseltse gevangenis zes huwelijken voltrokken. “Dit was voor mij het eerste dit jaar,” aldus Joske Dexters (N-VA), de Hasseltse schepen van burgerlijke stand. “Het eerste huwelijk ook zonder dat er handen werden geschud”, een gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. In de Hasseltse gevangenis staan de komende maanden nog twee huwelijken op de agenda. De assisenzaak tegen Ashley en haar vorige partner staat gepland op 11 juni.