Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Boete voor winkels en horeca-zaken die ondanks verbod open blijven: ‘Zonder waarschuwingen’

Lege stoelen op de Brusselse Grote Markt.Beeld Reporters / QUINET

Alle cafés en restaurants zijn sinds afgelopen nacht gesloten. Ook winkels die geen levensmiddelen verkopen, moeten de komende drie weekends de deuren sluiten. De politie zal extra uitkijken, en wie toch opendoet heeft meteen prijs. ‘Er worden geen waarschuwingen gegeven. Wie open is, moet meteen sluiten en krijgt een boete.’

“We reken op de verantwoordelijkheidszin bij de burger”, klinkt het bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). De overheid nam de drastische maatregel om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen. “De maatregel was nodig en werd genomen op basis van wetenschappelijke inzichten. Iedereen lijkt dat nu ook te beseffen. Maar we vragen uitdrukkelijk de sluiting goed op te volgen in het belang van de volksgezondheid.”

Ja, er zal worden gecontroleerd om de maatregel te handhaven. Specifieke politiepatrouilles om het verbod te controleren lijken er voorlopig niet te komen, maar de ploegen die op pad zijn zullen er wel extra naar uitkijken. Ook ambtenaren die bijvoorbeeld controleren op de naleving van het rookverbod, zullen kunnen optreden. Wie toch opendoet, vliegt meteen op de bon. “Er worden géén waarschuwingen gegeven. De keet wordt meteen gesloten en er volgt een boete.” 

Volgens de laatste informatie zouden de boetes onder het GAS-reglement vallen. Hoe hoog de boetes zullen zijn, was gisteravond nog niet duidelijk. “Onze mensen hebben dag en nacht doorgewerkt om een nieuw ministerieel besluit op te stellen dat de maatregel in zeer concrete richtlijnen giet”, aldus het kabinet De Crem. Vrijdagavond zat dat ministerieel besluit in de “laatste fase”. 

Bronnen benadrukken dat de regering niet over één nacht ijs is gegaan. “Als de Nationale Veiligheidsraad zo’n drastische maatregel neemt, is de situatie ernstig. We moeten vertrouwen hebben in de beslissing en hem respecteren”, klinkt het bij een hooggeplaatste politiebron. “Ook wij vragen iedereen het gezond verstand te gebruiken. We willen zo weinig mogelijk moeten sanctioneren.”