Direct naar artikelinhoud
CoronacrisisLockdownparty's

Het laatste, ‘erg besmettelijke’ cafébezoek: ‘Onze klanten zijn duidelijk niet bang’

‘Als je ­beseft dat het een tijd niet meer kan, voel je plots hoe hard je het zou kunnen gaan missen’, zegt caféganger Gina.Beeld Wouter Maeckelberghe

Alles moest op. Want wie weet voor hoe lang de horeca nu op slot moet? Dus organiseerden cafés gisterenavond in allerijl nog ‘lockdownparty’s’ voor de horeca drie weken dicht gaat. De sfeer was uitgelaten, maar de kritiek scherp. ‘Hiermee schieten cafés en restaurants zichzelf in de voet’, meent viroloog Marc Van Ranst.

Video wordt geladen...

“Ja, we kennen de kritiek van de virologen”, zegt Babs Cossaer, een de uitbaters van café Zeezicht in Antwerpen. “Maar gisteren kon iedereen nog met honderden naar Mamma Mia! (populaire Abba-musical, BDB). Eén avond zal het toch het verschil niet maken? En wij volgen uiteraard de regels en sluiten straks om middernacht braaf de deuren. Al wordt dat misschien niet zo heel makkelijk, want er is veel volk vanavond.”

Het café op de Dageraadplaats zit inderdaad vol, zowel buiten als binnen. Vaste klanten dragen het ‘café-T-shirt’ met daarop de nu nog meer toepasselijke slogan ‘Café Zeezicht. Alle dagen hopen’. Iedereen komt nog snel een laatste avond op café meepikken. “Ik doe dat niet zo heel vaak, maar als je beseft dat het een tijd niet meer kan, voel je plots hoe hard je het zou kunnen gaan missen”, zegt Gina uit Berchem.

Thaise gerechten

Achter de drukke bar wast Cossaer in ijltempo glazen. Enkele klanten vragen het duurste drankje en speculeren dat ze straks, na de onvermijdelijke sluiting voor “wie weet hoe lang”, vast wel een hotelbar vinden die nog de hele nacht open zal zijn. Kwestie van “de laatste avond uitgaan zo lang mogelijk te kunnen rekken”. En ze verzekeren Cossaer en mede-uitbater David Joris dat ze zo vaak mogelijk lasagnes en Thaise gerechten komen afhalen. Want de zaak heeft ook twee restaurants.

“We denken over een afhaalconcept voor de restaurants, maar dat is praktisch niet zo eenvoudig”, zegt Cossaert. “Hopelijk raken de voorraden op. Stom genoeg waren de kaas en het vlees net geleverd toen de beslissing viel dat we drie weken dicht moeten. We proberen vanavond nu ook de vaten leeg te maken en geen nieuwe meer te openen.”

‘Iedereen let op de persoonlijke hygiëne’, zegt Babs Cossaer van Café Zeezicht.’Ik heb nog niemand zien kussen.’Beeld Wouter Maeckelberghe

Dat leegmaken blijkt erg goed te lukken. Sinds de vooravond is er veel volk. Ook de andere cafés op het plein baden in een typische vrijdagavondsfeer. “Onze klanten zijn duidelijk niet bang”, zegt Cossaer. “Maar wij hebben wel geen speciale acties voorzien om mensen te lokken. Het is hier nu zo druk omdat mensen ons komen steunen en nog een laatste avond op café willen. Mag het even? Wij staan voor een zware, erg onzekere periode die een financiële aderlating wordt. Iedereen let trouwens op de persoonlijke hygiëne. Ik heb nog niemand zien kussen.”

Veel andere cafés in het land hebben wel extra moeite gedaan om klanten te verleiden voor de horeca onverbiddelijk drie weken dicht gaat in een poging Covid-19 af te remmen. Met acties als ‘twee consumpties kopen is één gratis’, extra hapjes en dj’s en aftellen tot middernacht hopen velen op nog één vrijdagavond met een puike opbrengst voor de technische werkloosheid start en de inkomsten tot nul gereduceerd worden.

Knaller

In Gent gaat café Den Afsnis “eruit met een knaller”, bijvoorbeeld. Tot middernacht zijn er verschillende dj-sets. “Nog eens gas geven tot middernacht met Happy Beer Hour 1+1”, zo meldt het Kortrijkse café Café 56. En dat is helemaal de toon van de talloze gelijkaardige aankondigingen op sociale media, waarin cafés inderhaast opgetrommelde livebands en Corona Quarantaine Party’s worden aangeprezen.

In het Limburgse dorp Heers zag het gemeentebestuur de bui al hangen toen vrijdagochtend berichten van cafés op Facebook verschenen als : “Gratis vat en hapjes voor iedereen!!! Wij hopen op een massale opkomst.” Om zulke lockdownfeestjes te verhinderen besloot het preventief in te grijpen: alle cafés en restaurants moesten er al om drie uur in de namiddag dicht.

Er zijn ook tegenvoorbeelden. Zo laat het befaamde Brusselse jazzcafé l’Archiduc om twee uur in de namiddag al op zijn Facebook-pagina weten dat het die avond niet open is met de woorden: “Let’s be safe.” Ook de cocktailbar Life is Beautiful verderop in de Dansaertstraat meldt dat ze dicht is. “Maar we werken wel aan een afhaalconcept met take-away cocktails”, klinkt het.

Onverstandig en dom

Volgens viroloog Marc Van Ranst is wie nog lockdownparty’s organiseerde “onverstandig en dom”, zo zegt hij in een reactie aan De Morgen. “We rekenen op de burgerzin en verantwoordelijkheid van de uitbaters om de laatste avond normaal te laten verlopen. Maar voor sommigen lukt dat blijkbaar niet. Dit is een slag in het gezicht van de gezondheidssector die zich kapot zal werken om mensen te redden. Bovendien schieten die cafés zichzelf in voet want op één avond het besmettingsrisico nog even fiks opdrijven kan ervoor zorgen dat de maatregelen nog langer zullen moeten gelden.”

Cossaer, druk in de weer met glazen opruimen, snapt het wel. “Ik ben ook bezorgd. Mijn vader die al oud is, heb ik afgeraden nog de tram te nemen. Wij hebben alle begrip voor de maatregelen. Maar het doet wel deugd dat mensen nog komen vanavond. Want hierna vallen wij in een gat. De dertig mensen die voor ons werken, kunnen wij dan niet meer niet betalen. Wij kunnen alleen maar hopen dat dit na drie weken voorbij is. Iets zegt me dat het langer zal duren.”