© IMAGEGLOBE

Rechter spreekt straatverbod uit voor ziekelijke stalker

Een man van 55 jaar uit Duffel mag van de rechter niet meer in de straat komen waar zijn ex-vriendin woont en die hij anderhalf jaar lang heeft gestalkt. Hij kreeg ook een psychiatrische begeleiding opgelegd.

LDN

Beklaagde J.L. uit Duffel leerde E.K. in 2014 kennen. De vrouw was vijftien jaar jonger. Maar ze konden vrij goed met elkaar opschieten. “Pure vriendschapsbanden”, klonk het bij het slachtoffer. Maar bij L. en zijn advocate was er tussen de twee méér aan de hand. “Onafgezien dat hij daar bijna de hele woning van mevrouw is gaan renoveren, gingen ze samen op weekend, op vakantie en waren er ook seksuele betrekkingen. Dan kan je toch wel spreken van een relatie. Wanneer alle klussen in de woning waren uitgevoerd werd mijn cliënt bedankt voor bewezen diensten”, zo vond de advocate van beklaagde.

Midden 2015 kreeg L. de bons. Dat pikte beklaagde niet zo maar. “Meneer bleef het contact zoeken met zijn ex-vriendin. En dat ging soms héél ver. L. wou geen afstand meer nemen en volgde haar naar haar werk, op weg naar huis en zelfs wanneer ze in een zwembad ging zwemmen, dook hij op. Ook stelde het slachtoffer vast dat L. te pas en te onpas opdaagde in haar tuin en door het raam in de badkamer kwam gluren. Nog straffer: meneer had een sleutel van de woning laten bijmaken. Die had hij nog van vroeger toen hij bij haar kwam klussen. Daardoor werd de vrouw in haar woning soms opgewacht. Mijn cliënte heeft hierbij doodsangsten doorstaan. Dergelijke praktijken hebben een zware impact op slachtoffers”, zei de verdediging van E.K.

Volgens de openbare aanklager dateren de laatste feiten zelfs van…twee weken geleden. “Zelfs wanneer je wist dat deze zaak voor de rechtbank kwam, heb je het slachtoffer liggen stalken. Je zegt hier vandaag zelf dat je al twintig jaar vrouwen lastig valt en u toont ook helemaal geen spijt. U moet zich laten opnemen”, zei rechter Van Hoonacker.

De procureur vorderde een celstraf van 18 maanden met probatie-voorwaarden. Het slachtoffer vroeg aan de rechter om dit te stoppen. “Daarom vonnis ik meteen”, zei de rechter. L. mag op geen enkele wijze nog contact met K hebben. Ook kreeg hij verbod opgelegd in de straat waar K. woont en L. moet haar 2500 euro schadevergoeding betalen. “Eén misstap en ik zorg ervoor dat je met een elektronische enkelband thuis moet blijven”, besloot een boze rechter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER