Wat met daklozen in coronatijden? Gent zoekt vrijwilligers: “Draag zorg voor elkaar”

De voedselbedeling gaat door, desnoods in open lucht. “Het worden voor daklozen héél moeilijke tijden”.

De coronapandemie doet de hele maatschappij op haar grondvesten daveren. Maar wat met daklozen en andere kwetsbare Gentenaars? Het stadsbestuur zoekt vrijwilligers en vraagt Gentenaars om “zorg te dragen voor elkaar”.

Tuly Salumu

“Maggie De Block roept op om ‘in uw kot’ te blijven. Maar wat als je in een beschimmeld huis woont, of zelfs geen woning hebt? Mensen in armoede worden dubbel getroffen door het coronavirus.”

Het zijn drukke tijden voor Karleen De Rijcke van vzw Kras, de koepel van Gentse armoedeorganisaties. De nieuwe maatregelen om het coronavirus in te dijken leggen bijna de hele stad lam, inclusief de sociale sector. “We hebben alle ontmoetingen moeten stilleggen”, zegt De Rijcke. “Heel veel mensen dreigen in een sociaal isolement te sukkelen. We zijn volop aan het bekijken hoe we de mensen toch kunnen ondersteunen. Petje af voor onze vrijwilligers.”

Voedselbedeling in open lucht

Sociale restaurants en heel wat armoedeorganisaties sluiten noodgedwongen de deuren, de voedselbedeling gaat voorlopig wel gewoon door. Desnoods in open lucht, zoals vrijdag bij vzw De Tinten. “Er zijn 150 gezinnen op afgekomen”, zegt verantwoordelijke Henri Hemelsoet. “Iedereen kreeg extra veel voeding mee. We weten immers niet of we volgende week kunnen openen.”

Grootste zorgen zijn er om de Gentse daklozen. De Gentse nachtopvang en inloopcentra zijn dan wel open, heel wat plekken waar daklozen overdag schuilen zijn dicht. De bibliotheek en de buurtcentra zijn maar enkele voorbeelden. “Als het regent of koud is, wordt het voor die mensen héél moeilijk”, aldus Hemelsoet.

Oproep naar vrijwilligers

Buurtwerkers blijven actief. Maar heel wat vrijwilligers zijn ouder dan 65 en moeten preventief thuisblijven. De Stad lanceerde vrijdag een oproep aan Gentenaars om zich als vrijwilliger te registreren. “We zullen extra handen nodig hebben”, zegt bevoegd schepen Astrid De Bruycker (SP.A). “Mensen kunnen zich registreren via Gentinfo. Laat ons allemaal zorg dragen voor elkaar.”

In de nachtopvang zijn er minder bedden om daklozen niet te dicht bij elkaar te leggen. Maar elders komen er plaatsen bij. Vzw Woongift lanceert een oproep om daklozen onder te brengen in leegstaande sporthallen. “Laat hen daar verblijven met om de twee meter een veldbed om verspreiding van het virus te vermijden”, zegt verantwoordelijke Rudi Van Landeghem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen