© AFP

Inreisverbod voor Turkije: “Er is toch paniek onder de Limburgse Turken”

Het inreisverbod naar Turkije verrast heel wat Limburgers. “Er is toch wel paniek”, zegt Basir Hamarat, voorzitter van de Unie van internationale democraten van België, een vereniging die aanleunt bij de AK-partij van Erdogan.

Zahra Boufker

LEES OOK. Erdogan streng in tijden van corona: Belgen mogen Turkije niet meer binnen

“De Belgen met Turkse roots behoren ook tot de doelgroep die het land niet meer binnen en buiten mogen. We hebben gisterenavond een bericht verspreid om rustig te blijven en niet te panikeren. De beslissing die Turkije heeft genomen is volgens ons de juiste beslissing voor ieders gezondheid. Al moet ik wel zeggen dat er een zware periode nadert voor de vele Turks-Limburgse gezinnen met familie in Turkije. De laatste jaren namen Turkse Limburgers snel in het weekend de vlieger om hun familie en vrienden te bezoeken. Dat kan de komende periode niet meer. We roepen iedereen op om de maatregelen na te leven en om solidair met elkaar te zijn. Wat er met de Turkse Limburgers zal gebeuren die nu in Turkije tijdelijk verblijven is nog niet duidelijk. Dit weekend krijgen we hierover meer info.”

Roodgloeiend met annulaties

Ook zaakvoerder van de airportservice Bel-Josri, Ramazan Bel uit Heusden-Zolder voelt de maatregelen die ze hier en in Turkije hebben genomen erg. “Meer dan 85 procent van onze klanten zijn klanten die we naar de luchthaven brengen voor een reis naar Turkije”, zegt Bel. “Onze telefoon heeft vanmorgen roodgloeiend gestaan met annulaties, al tot in de zomer. Vandaag hebben we een klant moeten brengen naar de luchthaven van Basel in Zwitserland om zo in Turkije te kunnen geraken. Want blijkbaar staat Zwitserland niet op de lijst van landen die Turkije niet binnen mogen. We hopen vooral dat de overheid hier ook aan onze sector denkt want wij hangen voor 99 procent af van toerisme”.

Fatma K. uit Beringen zit met veel vragen door de beslissing van Turkije. “Mijn man is 3 dagen geleden met zijn ouders naar Turkije vertrokken om hen te begeleiden. Nu kan hij niet meer terug. Ik zit hier met twee jonge kinderen in tijde van coronacrisis. Het is allemaal zo onbekend.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer