Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Experts: ‘Feestjes van vrijdagavond zullen negatieve impact hebben op de evolutie van de epidemie’

Gisteravond was het in veel horecazaken een drukte van jewelste. Niet slim, zeggen deskundigen.Beeld Wouter Maeckelberghe

De interfederale experten voor het coronavirus Steven Van Gucht en Emmanuel André betreuren dat verschillende cafés en bars gisteren nog een laatste feestje organiseerden vooraleer ze drie weken de deuren moeten sluiten. ‘Dat is exact wat we niet willen zien en dat zal een negatieve impact hebben op de evolutie van de epidemie.’

en

Op verschillende plaatsen in het land werd gisterenavond nog duchtig gefeest, een laatste keer vooraleer de cafés, bars en restaurants om middernacht de deuren moesten sluiten om de corona-epidemie te helpen indijken. De Nationale Veiligheidsraad wil de komende drie weken vermijden dat veel mensen bij elkaar komen in een kleine ruimte.

“Wij betreuren dat ten zeerste”, aldus interfederaal experten Steven Van Gucht en Emmanuel André deze ochtend op een persconferentie. “Dat is exact wat we niet willen zien en dat zal een negatieve impact hebben op de evolutie van de epidemie en op het dagelijkse intense werk van dokters en verplegers, dat elke dag zwaarder wordt”, klonk het. “We vragen met aandrang dat dit soort van sociale evenementen stopt.” Ook Peter Mertens van het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken spreekt van “spijtige voorvallen”.

Ook kritiek voor hamsteraars

Hetzelfde geldt trouwens voor de hordes hamsteraars in veel supermarkten. “Dat is nergens voor nodig. Lange wachtrijen in supermarkten in precies iets wat we willen vermijden”, aldus Van Gucht. “Nu nog samenscholen is geen verantwoord gedrag. We moeten dit doen voor de zwakkeren in de samenleving, die niet bestand zijn tegen dit virus. We vragen de samenwerking, het begrip en de solidariteit van iedereen in dit land om daaraan mee te werken. Zo zullen de maatregelen het meeste impact hebben en geraken we er ook het snelst van af.”

Het crisiscentrum benadrukt dat er nog meer dan voldoende voeding aanwezig is in de magazijnen. “Het is absoluut niet nodig om extra etenswaren of andere voorraden in te slaan.”

De Crem: ‘Niet verstandig’

Ook minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) is misnoegd over de ‘coronafeestjes’. “Dat was niet aangewezen en niet verstandig”, zei De Crem in het Eén-Journaal. “Dit is net wat we wilden vermijden. Ik roep de mensen die gisteren in discotheken en bars zijn geweest extra op fysieke afstand te nemen van anderen en de handen goed te wassen. Algemene hygiënische maatregelen zijn de beste voorwaarde om de indijking van het virus mogelijk te maken.”