Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

1.600 nieuwe coronabesmettingen in Spanje: bewoners blijven thuis vanaf maandag

Een gezin met mondmaskers in Valencia. Spanje voert nieuwe maatregelen in nu het 1500 nieuwe besmettingen in één dag tijd vaststelde.Beeld AFP

In Spanje zijn in één dag tijd meer dan 1.500 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het land neemt nu drastische maatregelen om het nieuwe coronavirus in te dijken. Vanaf maandag moeten alle spanjaarden thuis blijven. In totaal zijn in Spanje nu meer dan 6.000 mensen besmet. Het officiële dodental is er opgelopen naar 193.

en

Volg het nieuws over coronavirus op de voet via onze liveblog. 

Vanaf volgende week mogen de spanjaarden hun deur niet meer uit. Alleen wie naar werk gaat, om eten of om medicijnen mag nog buiten. Dat maakten de autoriteiten bekend. Het Spaanse leger zal mee met politie en rijkswacht patrouilleren en overtredingen kunnen leiden tot boetes tot 3.000 euro per overtreding. Spanje vreest dat het aantal besmettingen kan oplopen tot 10.000 gevallen na het weekend. Het aantal doden als gevolg van het virus staat er op 193. Anderzijds genazen ook 517 mensen.

Madrid gaat hotels omvormen tot ziekenhuizen.Beeld REUTERS

Bijna duizend besmettingen deden zich in de regio Madrid voor, aldus de Britse openbare omroep BBC. Alle niet essentiële handelszaken moeten dicht. De jaarlijkse paasprocessies in Sevilla (een belangrijk religieus en toeristisch evenement; nvdr) gaan dit jaar niet door.

“Dringend nood aan maskers”
Madrid kondigde gisteravond al een noodplan af om hotels om te vormen tot ziekenhuizen. Ignacio Aguado, plaatsvervangend hoofd van de regionale regering van Madrid, zegt dat dergelijke stappen niet voldoende zijn in de strijd tegen het coronavirus. “We hebben dringend nood aan maskers en beschermingsmiddelen. Het is belangrijk dat een medische afdeling zoals intensieve zorgen niet instort.”

“Er liggen zeer moeilijke weken voor ons”, zei de Spaanse premier Pedro Sánchez gisteren tijdens een persconferentie. “We kunnen niet negeren dat de komende week meer dan 10.000 mensen getroffen zullen worden. We bevinden ons pas in de eerste fase van een strijd waarbij de hele wereld betrokken is.” Hij voegde eraan toe dat de Spaanse regering probeert te voorkomen dat het virus zich snel verspreidt en wees ook op de verantwoordelijkheid van burgers. “Heroïsme is ook je handen wassen en thuisblijven.”