Bart De Wever bereid om premier te worden van noodregering, PS wil niet “in volle storm van kapitein wisselen”

© BELGA

N-VA-voorzitter Bart De Wever is van plan zelf in een noodregering te stappen, als die er snel komt. Dat valt te horen in de marge van de onderhandelingen die dit weekend gevoerd worden om een regering met PS, N-VA, MR, Open VLD, SP.A en CD&V op de been te brengen. De Wever wil zelfs premier worden van zo’n noodregering die een jaar aan de macht zou blijven, klinkt het bij een N-VA-bron. “Het zou niet meer dan logisch zijn dat de kopstukken van de verschillende partijen in zo’n noodregering stappen. En waarom zou die niet geleid kunnen worden door de grootste Vlaamse partij?”

Matthias Vanderaspoilden

De voorbije dagen proberen Patrick Dewael (Open VLD) en Sabine Laruelle (MR) een noodregering op de been te brengen die snel werk moet maken van de aanpak van de coronacrisis. Het plan dat nu op tafel ligt, is dat die regering een jaar aan de macht zou blijven. Als er onderweg ook een akkoord gevonden kan worden over onder meer de staatshervorming, bestaat de mogelijkheid dat zo’n kabinet langer in het zadel blijft.

Het initiatief voor zo’n noodregering werd donderdagavond plots weer concreter, toen N-VA onder druk van de coronacrisis PS opnieuw de hand reikte. Sinds vrijdagmorgen werden daarover verschillende gesprekken gevoerd, maar voorlopig zonder succes. Vrijdagavond zaten de partijen in wisselende samenstellingen samen met de koninklijk onderhandelaars. Iets na 22 uur gingen de partijen zonder akkoord uit elkaar. Afhankelijk van de bron stropten de gesprekken ofwel bij de verdeling van de posten, ofwel bij de bevoegdheden die zo’n noodregering zal hebben.

Verantwoordelijkheid

Zaterdagmorgen werden de onderhandelingen verdergezet, maar voorlopig nog altijd zonder succes. In de hoop om snel te kunnen schakelen, legde N-VA daarbij naar eigen zeggen ook het voorstel op tafel dat Bart De Wever zelf in zo’n noodregering zou stappen en zelfs wil leiden. Dat is opmerkelijk, aangezien de Antwerpse burgemeester in het verleden nooit eerder bestuursverantwoordelijkheid opnam op het federale of regionale niveau.

Of dat voorstel de onderhandelingen vlot kan trekken, dan wel extra moeilijk maakt, valt af te wachten. Voor MR wordt het moeilijk om de sleutels van de Wetstraat 16 af te staan, en voorzitter Georges-Louis Bouchez vindt daarin een opvallende bondgenoot in de PS van Paul Magnette. Dat maakten de Franstalige socialisten zaterdagavond duidelijk op sociale media. “Bij een crisis, in een noodgeval moeten de politieke verantwoordelijken de gezondheid van de burgers laten voorgaan op andere overwegingen. De kapitein in volle storm vervangen zou onverantwoord zijn. Gezond verstand en staatsbelang zeggen ons dat niet te doen”, klinkt het. Met andere woorden: Wilmès moet aan het roer blijven.

Dat het nieuws van De Wever nu uitlekt, wijst er wel op dat N-VA de druk op de andere partijen probeert te verhogen om de forcing te voeren. Sowieso worden het cruciale uren, want Dewael en Laruelle moeten ten laatste maandag weer naar de koning. Ze hopen nog altijd om tegen dan een akkoord te hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen