Longartsen slaan alarm: “De speeltijd is voorbij, de komende uren en dagen zijn cruciaal”

© REUTERS

Twee longartsen van het ziekenhuis UZ Delta in Roeselare hebben op Facebook opgeroepen de maatregelen van de overheid ernstig te nemen. “De feestjes van vrijdagavond zijn onbegrijpelijk en beschamend”, schrijven ze op sociale media.

gjs

“In deze uitzonderlijke omstandigheden voelen wij, longartsen ons genoodzaakt om alarm te slaan”, schrijven Ingel Demedts en Ulrike Himpe op Facebook. “De overheid heeft op basis van wetenschappelijk advies drastische, maar broodnodige maatregelen genomen in een poging de corona viruspandemie in te dijken. Jammer genoeg merken we dat de ernst van de situatie bij een aantal mensen nog niet doorgedrongen is. De boodschap die we vanuit Italië en Spanje krijgen, doet echter het ergste vermoeden. De lockdownparty’s van gisteren zijn onbegrijpelijk en beschamend.”

Ze richten zich onder meer tot de jeugd. “Dit is geen gewone vakantie. En het is geen goed idee om met de hele klas bij iemand thuis samen te hokken voor een feestje of toch gewoon in groep verder te gaan sporten. De uitzonderlijke maatregelen zijn enerzijds van het grootste belang om de meest kwetsbaren onder ons te beschermen, anderzijds om een crash van ons gezondheidsysteem te voorkomen: als het virus zich verder verspreidt, gaan ook grote groepen verpleegkundigen en artsen wegvallen en resten er te weinig handen over om voor alle zieken te zorgen (dus niet alleen de coronapatienten). Dit is geen doemscenario, we houden hier ernstig rekening mee. De situatie in Italië illustreert immers wat er in een dergelijke situatie kan gebeuren.”

Ze benadrukken dat de richtlijnen gevolgd moeten worden, en dat de speeltijd voorbij is. “De komende uren, dagen en weken zijn cruciaal. Enkel met een solidaire houding van allen kan het tij gekeerd worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen