Ook Nederland sluit scholen, horeca en crèches

Grensstad Sluis besloot zondagochtend al om winkels en horeca te sluiten© belga

Ook de Nederlandse overheid neemt nu verregaande maatregelen om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dijken. Vanaf maandag blijven alle scholen, crèches, sportclubs gesloten, de horeca moet nu al dicht. De maatregelen gelden al zeker tot 6 april.

bbd, wle, edm

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg, VVD) en minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media, ChristenUnie) maakten de maatregelen zondag bekend op een persconferentie. 'We vragen alle Nederlanders om, waar mogelijk, gepaste afstand van elkaar te bewaren, ook bij het boodschappen doen.' Dat komt volgens minister Bruins neer op zo'n anderhalve meter. De minister vroeg mensen bovendien niet te hamsteren.

Kinderen van ouders met vitale beroepen 'kunnen naar de plek komen waar ze normaal gesproken heen gaan', volgens minister Slob. Er wordt gekeken naar methoden om onderwijs te laten voortgaan, waarbij prioriteit geldt voor eindexamenscholieren. 'Die ouders hebben we ontzettend hard nodig, in de zorg en op andere plekken, om de aanpak van de crisis goed te laten verlopen.'

Over het sluiten van de grenzen of het luchtruim wilden de ministers nog geen uitspraken doen, 'maar het is zeker dat er nog maatregelen zullen volgen'. Maandagavond houdt de Nederlandse premier Mark Rutte een toespraak op televisie over de coronacrisis.

Het aantal besmettingen neemt ook in Nederland sterk toe. Zondagmiddag werd duidelijk dat er acht nieuwe sterfgevallen door covid-19 te betreuren waren, wat het totaal aantal doden al op twintig brengt. Er werden ook 176 nieuwe besmettingen vastgesteld. Hiermee komt het totale aantal op 1.135 besmettingen.

Vooral in Zuid-Nederland is er een groot probleem, zeggen experts. In een persmededeling van de Nederlandse Federatie van Medisch Specialisten van zaterdag staat dat volgens de Voorzitter, Peter Paul van Benthem, de 'Brabantse ziekenhuizen coronaklinieken zijn geworden'.

Grenssteden overspoeld door Belgische 'coronatoeristen'

De Nederlandse grensgemeente Sluis had zondagochtend al besloten om de horeca en winkels te sluiten, en zo de toevloed van Belgische 'coronatoeristen' te stoppen. Dit weekend sprongen veel Belgen nog de grens over om te shoppen en op café of restaurant te gaan, wat bij ons sinds zaterdag verboden is.

Burgemeester Marga Vermue-Vermue van het Zeeuwse Sluis besliste aanvankelijk enkel om de parkings te sluiten, en zo bezoekers te ontmoedigen. Maar na overleg met de lokale middenstand werd beslist om de regels aan te scherpen tot op het niveau van België, nog voor de Nederlandse overheid een algemene sluiting beval voor het hele land.

De burgemeester van Turnhout Paul Van Miert verweet de horecatoeristen mensen met 'weinig burgerzin' te zijn, en vroeg zijn Nederlandse collega's aan de grens daarom om de Belgische richtlijnen rond het coronavirus over te nemen. Hij richt zich tot zijn collega's van de drie grote Noord-Brabantse steden die vaak bezocht worden door Belgen: Eindhoven, Tilburg en Breda.

'Het virus muteert en verspreidt zich razendsnel en een Nederlands-Belgische kruisbesmetting kunnen we momenteel missen als kiespijn. Mag ik jullie dan ook beleefd vragen als burgervader van een - weliswaar kleine - centrumstad om jullie gewicht als burgemeesters in de schaal te werpen en jullie hogere overheid ervan te overtuigen om ook de Nederlandse richtlijnen en maatregelen in overeenstemming te brengen met die van de zuiderburen', schreef Van Miert.

Italiaans scenarioOok de Antwerpse experts Herman Goossens (UAntwerpen en UZA), Pierre Van Damme (UAntwerpen) en Erika Vlieghe (UAntwerpen en UZA) waren boos omdat veel Belgen aan de coronarichtlijnen probeerden te ontsnappen in Nederland. 'Als we een Italiaans scenario willen vermijden, moeten de landen samen gelijkaardige verregaande maatregelen nemen', klonk het zondagochtend.

De drie Antwerpse experts vreesden dat de overdracht van het virus nog sneller zou gebeuren en achtten de kans groot dat Belgen zich besmetten met het virus in Nederland dat zich vervolgens verspreidt in ons land. 'Wij vinden het onbegrijpelijk dat men in Nederland niet dezelfde maatregelen neemt als in België. Hierdoor dreigt het effect van ons beleid verzwakt te worden. We kunnen deze gezondheidscrisis alleen maar met succes bestrijden als de landen in Europa samenwerken en dezelfde maatregelen nemen.'

Ook in het Noord-Franse Rijsel waren er gelijkaardige taferelen, klagen de experts. Maar ook daar is ondertussen wel al aangekondigd dat de horeca dicht moet.