Direct naar artikelinhoud
Politiek

Topoverleg in volle gang: noodregering kwestie van uren of dagen?

Bart De Wever sprak zich zaterdag op VTM openlijk uit voor een noodregering.Beeld Printscreen video VTM Nieuws

De onderhandelingen over een noodregering zijn in volle gang. Dat er een moet komen, daar lijkt iedereen het over eens. Alleen de vorm is nog voer voor discussie. Als het N-VA afhangt is dat een regering voor één jaar, die geleid wordt door voorzitter Bart De Wever zelf. De PS wijst dat voorstel af en gunt Sophie Wilmès (MR) het premierschap. Dat spoor lijkt nu veld te winnen.

Een noodregering lijkt dit weekend steeds meer vorm te krijgen. “De bestuurspartijen moeten daar nu de focus op leggen”, sprak N-VA-voorzitter Bart De Wever zaterdagmiddag voor de camera’s van VTM Nieuws. “Het is misschien voor een beperkte periode en ondertussen kunnen we misschien werken aan hoe we het land definitief op orde kunnen zetten. Maar dat is onze eerste focus. We hebben geen luxe, we moeten dat nu doen.” 

De Wever is de enige partijvoorzitter die zich zaterdag publiekelijk uitsprak, maar dat die noodregering er best snel komt, nu het land onder zware druk staat door de coronacrisis, daar is iedereen het over eens. De N-VA voerde daarover donderdag al verregaande gesprekken met de Franstalige socialisten. 

Zaterdag werd de hele dag druk voort onderhandeld, ook met de andere partijen. De gesprekken liepen zaterdagavond nog steeds door. 

De Wever of Wilmès?

Alleen: hoe moet die noodregering er dan uitzien? Over de partijen lijkt nog weinig discussie te bestaan. Dat zijn dezelfde partijen die ook al de Zweedse coalitie van premier Michel vormden: N-VA, MR, Open Vld en CD&V. Zij zouden aangevuld worden met de PS en sp.a. 

De ideeën over de modaliteiten en verdeling van de postjes in zo’n noodregering, lopen iets verder uiteen. N-VA loste zaterdagmiddag hun toekomstvisie: een noodregering van beperkte duur, één jaar meer bepaald. Dat jaar zou voldoende moeten zijn om de nodige dringende nodige maatregelen te nemen op gezondheids- en economisch vlak. In de tussentijd, zo vinden de Vlaams-nationalisten, kan er parallel gekeken worden of een doorstart van die noodploeg een optie is en hoe de staat omgevormd kan worden. 

Lees ook: Het land valt stil: drastische maatregelen in strijd tegen corona

Maar bovenal: de N-VA ziet Bart De Wever aan het hoofd van die noodregering. Volgens de partij is dat logisch, aangezien N-VA de grootste partij is. “Het lijkt ons maar logisch dat de zwaargewichten van alle partijen hun verantwoordelijkheid opnemen en mee in die regering stappen”, luidt het bij de Vlaams-nationalisten. 

Een zet die bij PS in het verkeerde keelgat schoot. De partij reageerde zaterdagavond op Twitter met een zeevaartmetafoor. een kapiteinswissel in volle storm zou onverantwoord zijn, vinden de Franstalige socialisten. “Het gezond verstand en de staatszin raden dat af.” Een wissel van de ploeg is op dit moment totaal niet aan de orde, luidt het.

Twitter bericht wordt geladen...

PS lijkt het premierschap dus aan MR - en met name aan huidig premier in lopende zaken Sophie Wilmès -  te willen gunnen. Sinds vrijdag zinspelen enkele partijen erop dat MR de vorming van een noodregering blokkeert omdat ze vasthoudt aan haar posten. Van aan de onderhandelingstafel bevestigen berichten zaterdagavond dat het premierschap van een noodregering inderdaad bij Wilmès zou blijven.

De Wever premier is immers inbuvable voor de Franstalige partijen. Voor de MR, die nog niet vergeten is hoe N-VA eind 2018 de regering-Michel schipbreuk liet lijden door uit de regering te stappen. Maar zeker ook voor de PS. Want hoewel Paul Magnette de afgelopen dagen de steun kreeg van de G9, de top van de Franstalige socialisten, om een noodregering te vormen met N-VA, blijft zo’n coalitie gevoelig blijft liggen bij de PS. Het volledige partijbestuur heeft Magnette nog niet aan boord. Een PS-premier zou dan weer onmogelijk zijn voor N-VA. 

Naar de koning

Een akkoord is er nog niet, maar dat informateurs Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) maandag - of misschien zelfs al eerder - naar de koning kunnen gaan om te melden dat de formatie nu dringend opgestart kan worden, lijkt plausibel. PS zou zondagochtend zijn partijbureau alvast hebben samengeroepen. 

Het is in ieder geval nu of nooit, viel zaterdag te horen bij enkele partijen. Sp.a-voorzitter Conner Rousseau postte dat zaterdagochtend ook met ongeveer zoveel woorden op Twitter. Niet toevallig deed hij dat hoogst uitzonderlijk in de twee landstalen. “Gedaan met veto’s en ego’s. Als iedereen nog maar beetje goede wil toont, kan er vandaag iets gebeuren”, aldus Rousseau.

Twitter bericht wordt geladen...

En wat als die noodregering toch niet van de grond komt? Nieuwe verkiezingen dan maar? Nee, zei De Wever aan VTM. “Nieuwe verkiezingen kan je niet organiseren in coronacrisis, veel dieper dan dat kan je niet wegzakken.” Die nieuwe verkiezingen zouden wel weer een optie kunnen zijn over een jaar, luidt het binnen N-VA. Wanneer blijkt dat paarsgeel toch geen volwaardig leven beschoren is, maar de bestuurspartijen wel hebben kunnen aantonen dat ze hun verantwoordelijkheid hebben opgenomen, toen dat noodzakelijk was.

Lees ook: Peiling: extremen op winst, N-VA verliest het zwaarst