Videospeler inladen...

Komt er een regering met volmacht van andere partijen? "Richting doorbraak aan het gaan"

Naast de partijvoorzitters van N-VA, PS, SP.A, MR, Open VLD en CD&V zitten nu ook die van Groen en Ecolo mee aan de onderhandelingstafel om te kijken hoe ze de coronacrisis willen aanpakken. Er zou gewerkt worden aan een "regering met volmachten". "Er wordt een doorbraak verwacht", zegt politiek journalist Pieterjan De Smedt. 

De zes partijvoorzitters zaten gisteravond en afgelopen nacht al lange tijd bijeen. Er leek een nieuwe dynamiek op gang te zijn gekomen wegens de ernst van het coronavirus en de grote gevolgen voor de volksgezondheid en de economie. "Politici lijken te beseffen dat als het politiek ook helemaal blokkeert, dit niet meer uit te leggen valt aan de bevolking", zei VRT NWS-journalist Pieterjan De Smedt. 

Bekijk hieronder wat de coalitie van de noodregering zou zijn en lees verder onder de grafiek:

Maar vannacht zijn de partijvoorzitters zonder akkoord uit elkaar gegaan en de dynamiek lijkt helemaal gefnuikt. Bij de Franstalige partijen wordt nu heel duidelijk de boot afgehouden om een noodregering met de N-VA te vormen. PS-voorzitter Paul Magnette liet vanochtend aan de RTBF weten dat de deelstaatregering en de regering van lopende zaken voldoende functioneren om de gezondheidscrisis aan te pakken. 

Jean-Marc Nollet van Ecolo zegt dat zijn partij maatregelen van de regering in lopende zaken zal steunen vanuit het parlement. Ook PS-voorzitter Magnette zegt dat zo te willen oplossen.

De Franstalige partijen blijken vanochtend de vlucht vooruit te hebben genomen en slaan de handen in elkaar om tot een meerderheid te komen in het parlement. Mét steun aan zetels van PS en Ecolo.

Wetstraat-journalist Johny Vansevenant ziet de Franstalige socialisten en liberalen "op de rem gaan staan". "Er waren volop twijfels of er niet enorm veel tijdverlies zou zijn door een nieuwe regering te vormen, door nieuwe ministers op de posten te plaatsen, door extra personeel aan te werven. De Franstalige socialisten en liberalen vinden dat het beter is dat de huidige ministers blijven waar ze zijn, ze hebben de ervaring, ze hebben de contacten met de experten."

Hoe moet het dan verder? "Het zou de bedoeling zijn dat de zes partijen die nu aan de tafel zitten, vanuit het parlement steun verlenen aan de regering in lopende zaken en meerderheden leveren om miljardeningrepen te kunnen doen. Voor de Franstalige socialisten (PS) komt dat goed uit, dan is de dreiging er niet dat Bart De Wever (N-VA) premier kan worden. Het komt ook de Franstalige liberalen (MR) goed uit, want dan kan Sophie Wilmès aanblijven als premier. De MR heeft op dit ogenblik ook vijf ministers en die moeten ze dan niet afstaan."

Op de rem voor een noodregering staan, komt PS en MR goed uit 

Wetstraat-journalist Johny Vansevenant

Om 14 uur vanmiddag kwamen de partijvoorzitters van N-VA, PS, SP.A, MR, Open VLD en CD&V opnieuw samen, zoals gisteren afgesproken. "Aan het begin van die vergadering zijn zware woorden gevallen", zegt Vansevenant. "De N-VA verweet de PS en de MR leugens en zei dat die partijen geen code van eer hebben. De PS zei dan weer "nooit met de N-VA"."

In de loop van de avond bleek dan dat ook Groen en Ecolo mee aan tafel schoven. "Er wordt gewerkt aan een doorbraak", zegt Pieterjan De Smedt. Het zou wel geen noodregering worden, maar wel een regering met volmachten. "De partijen zouden zich verenigen voor het land en de burgers, zeker nu er een tekort dreigt voor mondmaskers."

Jan Jambon snapt het niet en is kwaad

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was vanochtend in "De zevende dag" alleszins niet opgezet met de bocht van de Franstalige partijen. "Altijd die spelletjes", klonk het. "Zijn wij zulke baarlijke duivels? Ik vind dit van een dermate onverantwoord gedrag, ik kan dat niet plaatsen."

Bekijk hier het gesprek met Jan Jambon in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

De Franstalige partijen PS en MR stellen dat het te veel tijd zou vergen om nieuwe ministers en kabinetten te installeren. Die argumentatie houdt volgens Jambon geen steek. "We zouden naar een regering gaan beperkte omvang, met een beperkte opdracht", reageert Jambon. "Dit kan heel snel. Op een paar dagen tijd haal je de mensen bijeen voor die kabinetten. Alles vertrekt van goede wil."

Je haalt op een paar dagen mensen bijeen voor kabinetten. Alles vertrekt van goede wil

Minister-president Jan Jambon (N-VA)

Dit wil N-VA eigenlijk

Gisteren zei N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij "een  regering wil die gedurende één jaar zou zetelen, met als enige opdracht de coronacrisis te bevechten, en ook de economische gevolgen daarvan." De Wever hoopt wel dat die regering ook afspraken kan maken over de toekomst, en "hoe België erna verder kan functioneren". 

"We vrezen dat we een zware economische recessie gaan krijgen en er dus zeer krachtdadige maatregelen moeten worden genomen om de economie te ondersteunen: maatregelen die vele miljarden zullen bedragen en waarvoor je een krachtige regering nodig hebt die zich alleen daarop focust", aldus De Wever. 

(lees verder onder de reactie van N-VA-voorzitter Bart De Wever)

Videospeler inladen...

Getouwtrek rond het premierschap

Wat is een van de struikelblokken bij een noodregering? De premier. Op Twitter gaven de Franstalige socialisten (PS) gisteren aan dat ze verkiezen dat Sophie Wilmès (MR) premier kan blijven bij een noodregering.

"Er was getouwtrek tussen de Franstalige partijen PS en MR", legt Wetstraat-journalist Johny Vansevenant uit. "Georges-Louis Bouchez van MR is ambitieus en was bang dat PS-voorzitter Paul Magnette het allemaal naar zich toe zou trekken. Dat Magnette de redder van het vaderland zou zijn. En dan speelde op de achtergrond de postenkwestie: MR zit zéér comfortabel in de ontslagnemende regering met de premier en maar liefst vijf ministers. Die noodregering hoeft niet voor Bouchez. Vrijdagavond en zaterdag hebben de twee socialistische en liberale partijen samengezeten. Het gevolg: de andere partijvoorzitters, zoals Bart De Wever en Joachim Coens (CD&V) konden thuis wachten. De PS en MR zijn er dan toch blijkbaar uitgeraakt. "

Bart De Wever zou niet zo hoog oplopen met de capaciteiten van Sophie Wilmès

politiek journalist Johny Vansevenant

Ook over Sophie Wilmès als premier dan in een noodregering? "De PS liet dat in een tweet verstaan. Voor een deel wil dat zeggen dat Bouchez toch tevreden wordt gesteld (Wilmès is van de MR). Eerder op zaterdagavond waren er de interviews van De Wever waarin hij aan VTM liet vallen dat hij ook premier wil worden. Het gerucht loopt dat De Wever niet zo hoog oploopt met de capaciteiten van premier Wilmès, ze te licht zou wegen en hij liever zelf de regie in handen wil nemen."

"De PS heeft ook niet graag dat De Wever premier zou worden. Het is al een grote stap om met de N-VA te regeren. Als hij premier zou zijn, is dat een gigantische bocht die te nemen zou zijn. Bij de achterban van PS is kritiek op een regeringsdeelname met de N-VA, vooral bij de Brusselse PS, bij Ahmed Laaouej (fractieleider in de Kamer) en ook bij de jongeren is er heel wat kritiek." 

Paul Magnette, de voorzitter van PS.

Hoe zou het scenario zijn bij een akkoord?

Als er een akkoord is voor een noodregering, hoe zou het scenario eruitzien de komende dagen? Met de nadruk op "als". Vansevenant: "Maandag wordt dan een formateur aangesteld die de regering vormt. Wie zal dat worden: Bart De Wever, Sophie Wilmès of CD&V'er Koen Geens als de eerste twee onmogelijk zijn?"

"We horen ook dat MR dan een prijs zal moeten betalen voor het premierschap van Wilmès. Normaal zitten in de regering zeven Nederlandstaligen en zeven Franstaligen. Het zou best kunnen dat MR maar twee ministers krijgt. De namen van Philippe Goffin en David Clarinval vallen, de huidige ministers."

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze politiek journalist Bart Verhulst geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen