Massaal thuiswerken? Laptopverkopers wrijven zich (nu nog) in de handen

Nu almaar meer bedrijven hun personeel aanmanen om thuis te werken, moeten die ondernemingen massaal op zoek naar hopen laptops. IT-leveranciers wrijven zich daarbij in de handen.

Neem nu Italië, waar de hele bevolking verplicht thuis zit en dus ook van thuis uit moet werken. Een Italiaanse leverancier vertelt aan de Britse zakenkrant Financial Times dat de vraag naar laptops sinds de lockdown maar liefst vertwintigvoudigd is. ‘Alleen al gisteren heb ik méér verkocht dan in de volledige maand februari. Als ik nog tien keer meer laptops in voorraad had, dan was ik ze ondertussen allemaal kwijt’, klinkt het.

Ook in het Verenigd Koninkrijk heerst er een ware run op computers. De topman van het beursgenoteerde Computacenter, de grootste laptopverkoper van het land, geeft aan ‘serieuze bestellingen’ te hebben gekregen. Niet enkel van gewone ondernemingen, maar ook van banken. ‘Het maakt de grote bedrijven zelfs niet meer uit welk merk het is,’ klinkt het.

Chronisch tekort

Deze rush op laptops is overigens niet helemaal ideaal. Op korte termijn krijgt de IT-industrie nu wel een serieuze duw in de rug, maar dat doet vragen rijzen over de langere termijn. Als werknemers structureel gaan thuiswerken, bestaat de vrees dat de IT-vereisten in de kantoren van bedrijven minder groot zullen worden. Sinds het begin van dit jaar, en ondanks de meerverkoop, zag Computacenter de koers van zijn aandeel met 18 procent dalen.

Nog een vaststelling: het hamstergedrag van de Europese bedrijven loopt gelijk met een chronisch tekort aan laptops. Ironisch genoeg is ook hier het coronavirus de schuldige. Veel toestellen worden namelijk in China, waar het coronavirus de kop opstak, geassembleerd. ‘Al verwachten we dat de problemen met de toeleveringsketen snel verdwijnen’, stelt Steve Brazier, topman van onderzoeksbureau Canalys. ‘Tegen het einde van de maand ligt de Chinese productie opnieuw op 80 procent van het pre-corona-niveau.’

Meer