Stijgende energiefactuur kan mensen in armoede duwen

De nieuwe prijstijgingen voor elektriciteit en aardgas zullen nog meer mensen richting armoede duwen. Daar waarschuwt het Netwerk tegen Armoede voor, dat de Vlaamse regering dringend oproept tot sociale correcties.

adm

© BELGA

In 2017 stijgt de gemiddelde stroomfactuur voor gezinnen nog maar eens met 5 procent. Ook de aardgasfactuur gaat omhoog, maar in mindere mate (0,83 procent), maakte de Vlaamse energieregulator Vreg dinsdag bekend.

Het Netwerk tegen Armoede waarschuwt voor een groeiende groep van mensen voor wie de factuur een probleem wordt. “De energiekost vormde al het belangrijkste obstakel voor mensen in armoede. Dat zal alleen maar erger worden”, zegt Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator van het Netwerk. Ook de groep van mensen die door de factuur in problemen komt, zal groeien. “We zien nu al dat ook de lagere middenklasse factuurproblemen krijgt.”

Dat uit zich ook in de cijfers: enkel voor elektriciteit werden in 2015 al 10.010 nieuwe budgetmeters geplaatst en bijna 65.000 afbetalingsplannen opgestart. Schulden voor nutsvoorzieningen zijn de vaakst voorkomende schuldsoort bij opgestarte schuldhulpdossiers, blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum Schuldenlast. De Barometer Energiearmoede toont in 2015 aan dat 10,7 procent van de Vlaamse gezinnen meer betaalt voor hun energiekost dan aanvaardbaar is.

Het Netwerk tegen Armoede roept de Vlaamse regering op de stijging van de energiefactuur een halt toe te roepen en over te gaan tot sociale correcties. Zo vraagt het netwerk om onder meer ook werklozen in te delen bij beschermde klanten, die kunnen genieten van een lager tarief.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen