Direct naar artikelinhoud
FormatieUpdate

Paul Magnette begraaft idee noodregering met N-VA en PS

De PS wil een noodregering enkel steunen vanuit het parlement.Beeld Photo News

De PS weigert in een noodregering te stappen waar N-VA ook deel van uitmaakt. De partij is wel bereid om een noodregering te steunen vanuit het parlement, om de coronacrisis het hoofd te bieden. Magnette kijkt daarvoor wel voor steun naar de groenen. 

Een regering met N-VA, dat is en blijft ondenkbaar voor PS. Dat heeft PS-voorzitter Paul Magnette vanmiddag live gezegd op RTL. Via een skypeverbinding brak hij in tijdens de uitzending van debatprogramma C’est pas tous les jours dimanche, waar ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez te gast was. Magnette communiceerde rechtstreeks vanuit het PS-hoofdkwartier, waar net een – telefonisch – partijbureau had plaats gevonden.

De Franstalige socialisten zijn dus niet van plan om een noodregering te vormen waar ook de grootste Vlaamse partij deel van uitmaakt. Ze zijn wel bereid om een noodregering te depanneren vanuit het parlement. Concreet wil dat zeggen dat de huidige regering in lopende zaken van MR, Open Vld en CD&V gedoogsteun zou krijgen vanuit het parlement. Niet van PS, sp.a en N-VA, zoals vanochtend nog de piste leek. Wel van PS, sp.a en de groenen.

Daar is Vivaldi weer

“Samen met de groenen hebben de socialisten 40 zetels”, rekende hij voor. Met andere woorden: ook zonder N-VA is er een meerderheid mogelijk. Die meerderheid heeft een naam: Vivaldi. De piste werd eerder al verkend tijdens de onderhandelingen. Magnette had het vanmiddag zelf overigens niet over Vivaldi, maar over “nationale eenheid”.

De PS-voorzitter haalde in zijn tussenkomst bovendien fors uit naar N-VA. De eis om premier te worden van Bart De Wever vindt hij het instrumentaliseren van een politieke crisis en bij gevold “cynisch” en “onfatsoenlijk”. N-VA lanceerde gisteren een oproep voor een dringende noodregering van één jaar, met De Wever als premier. Een positie waarin hij ook gesteund wordt door Bouchez. Die haalde op zijn beurt nog eens uit naar Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die even daarvoor in De zevende dag had opgeroepen om te stoppen met spelletjes spelen. “Ik vraag me af wie er spelletjes speelt”, aldus Bouchez. “De vergaderingen met N-VA waren surrealistisch.” Ook MR lijkt dus weer op het Vivaldi-spoor te zitten. 

De demarches schieten in ieder geval wel erg in het verkeerde keelgat bij PS-zusterpartij sp.a. “Als we niet ziek worden van corona, dan worden wel allemaal wel ziek van de politiek”, klinkt het misnoegd binnen de Vlaamse socialisten. “We staan voor een mogelijke gigantische gezondheidscrisis, en dan gooien ze er nog een politiek crisis bovenop.” Sp.a-voorzitter Conner Rousseau stelt het op Twitter nog een beetje scherper. “Terwijl mensen vechten voor hun leven en mensen vechten voor de levens van anderen, vechten sommige politici enkel voor zichzelf of voor hun partij. Ik ben ben gedegouteerd”, klinkt het.

Twitter bericht wordt geladen...

Bij Groen klinkt het dan weer dat “de ecologisten altijd hun verantwoordelijkheid zullen nemen om tegen deze crisis te strijden”, aldus Groen-kopman Kristof Calvo op Twitter. Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet, ook aanwezig in het RTL-debatprogramma, ging live op tv ook al in op de suggestie van Magnette. “Het is nu tijd voor nationale eenheid om maatregelen te nemen zodat ons land kan inspelen op de uitdagingen”, zei hij.

N-VA neemt bij monde van algemeen directeur Piet De Zaeger acte van de ontwikkelingen op de Franstalige tv. Hij schrijft op Twitter dat de medewerkers van N-VA die de regeringsonderhandelingen mee opvolgen vanmorgen nog samenzaten over de teksten voor een noodregering. Voor de middag leefde namelijk nog het idee dat er vanaf 14 uur vergaderd zou worden tot de finish, tot Magnette en Bouchez dus die plannen torpedeerden. “PS en MR zegden ‘non’ tegen noodregering”, schrijft De Zaeger. “Einde verhaal.”

De Wever premier

Nochtans leek een paars-gele noodregering de afgelopen dagen nog dichtbij te zijn. N-VA en PS voerden daarover donderdag namelijk al verregaande gesprekken. De twee partijen geraakten het er toen over eens dat een snelle noodregering absoluut noodzakelijk is en dat het best zou zijn wanneer de twee grootste partijen aan weerszijden van de taalgrens in die regering vertegenwoordigd zouden zijn. 

Wat er dan veranderd is sinds donderdag? “Op dat moment was de Nationale Veiligheidsraad nog niet samengekomen en had de regering in lopende zaken haar maatregelen nog niet aangekondigd”, luidt het als verklaring. Wat daar nog bijkomt: N-VA legde als voorwaarde bij de vorming van een noodregering ook parallelle gesprekken over een staatshervorming op tafel. De eis dat De Wever premier zou moeten worden, was de druppel.

Aan Vlaamse kant leeft de overtuiging dat PS en MR een entente hebben gesloten om CD&V onder druk te zetten en zo Vivaldi te forceren, hetzij vanuit een concept van gedoogsteun vanuit het parlement. Het idee van een regering met socialisten, liberalen, groenen en CD&V werd al verkend tijdens het informateurschap van Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), maar stootte toen steevast op een njet van CD&V. Zij hielden vol dat ze niet in een regering willen zonder N-VA. CD&V heeft nog niet gereageerd. Maar aangezien de partij al deel uitmaakt van de regering in lopende zaken, lijkt het weinig waarschijnlijk dat ze daar uit zou stappen.

Opmerkelijk: zelfs cdH, de partij die onmiddellijk daags na de verkiezingen van 26 mei al had laten verstaan dat ze sowieso voor de oppositiebanken koos, zegt nu bereid te zijn om een noodregering of de verderzetting van de huidige regering te steunen. Maar met vijf zetels heeft voorzitter Maxime Prévot weinig gewicht in de schaal te werpen.

Twitter bericht wordt geladen...

De partijvoorzitters van PS, N-VA, Open Vld, MR, CD&V en sp.a zouden desondanks vanmiddag opnieuw samenzitten met het informateursduo Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR). Die vergadering is intussen begonnen. Dewael en Laruelle moeten morgen naar de koning om hun eindverslag aan te bieden, maar het is op dit moment hoogst onduidelijk of ze nog met een resultaat naar het paleis kunnen trekken.