Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Nederlandse gemeente Sluis dicht na chaotische taferelen met Belgen gisteren

Sluis ligt er verlaten bij na de toevloed van Belgen gisteren.Beeld BELGA

De Nederlandse gemeente Sluis, vlakbij de grens met ons land, heeft vanochtend na spoedberaad besloten dat alle winkels en horecabedrijven vandaag gesloten blijven. Dat is volgens ondernemers en burgemeester Marga Vermue nodig, omdat er gisteren ‘chaotische taferelen’ ontstonden door de enorme toeloop van Belgen. 

en

Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen vraagt om overleg. “Er wordt veel te weinig rekening gehouden met de grensgebieden.” 

Minister van Binnenlandse Zaken De Crem en Leopold Lippens, burgemeester van  Knokke, vlakbij Sluis, hebben al opgeroepen om thuis te blijven. “Wie in Nederland horeca bezoekt neemt het virus misschien mee terug naar België. Zo krijgen we de situatie nooit onder controle”, vindt Lippens.

Vanochtend al werden alle parkeerplaatsen in Sluis, Cadzand-Bad en Breskens al afgesloten in de hoop de toestroom van Belgen te “minimaliseren”. Maar die maatregel bleek al snel niet voldoende. Sluis, dat op de grens met ons land ligt, trekt elke zondag honderden Belgische dagjesmensen.

Horeca-ondernemers in de grensplaatsen langs Nederlandse kant houden de situatie vandaag scherp in de gaten. Volgens John de Vos, vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland afdeling Breda, is met politie en gemeente afgesproken dat zij meteen in actie komen als dat nodig is. “Hier in Brabant zien we nog geen Zeeuwse taferelen, maar coronamaatregelen hebben natuurlijk weinig zin als half Antwerpen hier uitgaat omdat daar alles gesloten is.”

Nederlandse gemeente Sluis dicht na chaotische taferelen met Belgen gisteren
Beeld BELGA