Hoofdeconoom OESO: ‘We zitten in een ‘Whatever it takes’-modus’

Laurence Boone, de hoofdeconoom bij de rijkelandenclub OESO, zegt dat de economische crisis waarin de covid-19-epidemie de wereld heeft ondergedompeld ‘destructief en met niets te vergelijken’ is. In een interview met de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche (betaalde toegang) raadt ze alle EU-landen aan nu geld uit te geven zonder te tellen. ‘Enkel het maken van schulden zal de economische groei terug aanzwengelen.’

‘We worden geconfronteerd met ongeziene schokken die de consumptie en investeringen negatief beïnvloeden. De wereldbeurzen weten niet meer welke richting uit, want ze hebben geen zicht meer op de economie’, aldus deze 50-jarige Française, die tussen van juli 2014 tot maart 2016 economisch adviseur was van voormalig Frans president François Hollande.

Schok van deze omvang nooit ingecalculeerd

Op 2 maart publiceerde de OESO nog 2 scenario’s, een eerste waarbij de crisis voornamelijk China zou treffen, een tweede waarbij meer landen getroffen zouden worden, zoals dat nu het geval is. ‘Maar een schok van deze omvang hadden we nooit ingecalculeerd’, zegt Boone.

‘Dat deze crisis grote gevolgen zal hebben op de economische groei is nu wel duidelijk. Het toerisme wordt lamgelegd, zakenreizen worden onmogelijk en de productie wordt onderbroken of stilgelegd.’

Renteverlaging niet relevant

Dat de ECB in deze omstandigheden de rente – die al uiterst laag is – niet verder heeft verlaagd, vindt Boone niet echt relevant. Wat belangrijk wordt is dat ondernemingen leningen kunnen aangaan en toegang tot cash geld kunnen krijgen wanneer nodig. Enkel de banken kunnen dit nu voor elkaar krijgen. Met de aankondiging opnieuw voor 120 miljard euro aan staats- en bedrijfsobligaties te gaan opkopen geeft de ECB deze banken zuurstof. Waardoor die hun rol kunnen vervullen.

‘Whatever it takes’-modus’

Nog volgens Boone moet er een noodplan op EU-niveau komen. Al deze economieën zijn dermate geïntegreerd dat soloslim spelen zinloos is. Het is ook de enige manier om de markten kalmeren, als nog Boone in de Franse zondagskrant. Dat daarbij tijdelijk de Maastrichtnormen worden overschreden is volgens haar van ondergeschikt belang. De gezondheid van 500 miljoen mensen staat op het spel. ‘We zitten in een ‘whatever it takes’-modus’. Wat de economie opnieuw zal doen groeien is het maken van schulden. Die groei moet dus koste wat kost worden ondersteund. Tijdelijke en gecontroleerde begrotingstekorten zijn van ondergeschikt belang, aldus nog de hoofdeconoom van de OESO.

Meer