SP.A-voorzitter Rousseau kwaad door uitblijven van noodregering: “Ik ben gedegouteerd”

© BELGA

SP.A-voorzitter Conner Rousseau is naar eigen zeggen “gedegouteerd” over de gang van zaken bij de federale formatiegesprekken. “Terwijl mensen vechten voor hun leven en mensen vechten voor de levens van andere, vechten sommige politici enkel voor zichzelf of voor hun partij. Ik ben gedegouteerd”, laat hij via Twitter weten op het ogenblik dat hij samen met zijn vijf andere collega’s van PS, MR, Open VLD, N-VA en CD&V opnieuw samenzit in de Kamer met de koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael en Sabine Laruelle.

gjs

Zaterdagavond zaten de zes partijen voor het eerst samen voor inhoudelijke onderhandelingen in aanwezigheid van Dewael en Laruelle. Op tafel lag het voorstel dat N-VA-voorzitter Bart De Wever eerder op de dag gelanceerd had voor een noodregering voor één jaar om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen zowel op het vlak van gezondheid als voor bedrijven, zelfstandigen en werknemers.

Deze voormiddag bleek echter dat PS en MR een noodregering niet zagen zitten, omdat de vervanging van ministers en de samenstelling van nieuwe kabinetten tot tijdverlies zou leiden. Dat maakte dat de vergadering van zondagmiddag in een eerder gespannen sfeer startte, zo werd vernomen.

LEES OOK. PS en MR trekken stekker uit noodregering: “Tijdverlies, onze enige prioriteit is coronacrisis”

Vanuit Vlaamse hoek wordt daar niet al te goed op gereageerd. Conner Rousseau tweet “gedegouteerd” te zijn. “Terwijl mensen vechten voor hun leven en mensen vechten voor de levens van anderen, vechten sommige politici enkel voor zichzelf of voor hun partij. Ik ben gedegouteerd.” Zijn partijgenoot Joris Vandenbroucke is ook niet mals. “Worden we niet ziek door het coronavirus, dan is het hiervan.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Indien er geen noodregering komt, moet de ontslagnemende regering, die de steun heeft 38 van de 150 Kamerleden, op zoek gaan naar steun om maatregelen te nemen voor de beteugeling van de coronacrisis. Dat zou met de engagementen van verschillende andere partijen geen al te grote problemen moeten opleveren.

Eerder had PS-voorzitter Paul Magnette reeds aangekondigd de coronamaatregelen van de regering, zowel inzake volksgezondheid als de sociaal-economische maatregelen te zullen steunen. Ook CDHH zei de regeringsmaatregelen rond de coronacrisis te zullen steunen, ongeacht of de regering in lopende zaken is of volle bevoegdheid heeft. Ook DéFI zit op dezelfde golflengte. SP.A zegt zich steeds constructief te hebben opgesteld in het parlement en is dat ook in de toekomst van plan.

Voor PVDA-woordvoerder en -kamerfractieleider Raoul Hedebouw gaat de gezondheid en de burger voor op het economische. Zo vindt de partij dat niet-essentiële productie moet worden stilgelegd en het volledige loon moet worden uitbetaald, ook bij technische werkloosheid via een speciaal fonds. PVDA zal de voorstellen van de regering in dat licht beoordelen.

Ook Vlaams Belang zal de maatregelen van de ontslagnemende regering naar de inhoud beoordelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen