Producent van mondmaskers pleegde mogelijk fraude: dossier overgemaakt aan parket

© Photo News

Bij de bestelling van 5 miljoen mondmaskers die ons land geplaatst heeft, is er mogelijk sprake van fraude door een producent in Turkije. Dat meldt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zondagavond. Het dossier is overgemaakt aan het Brussels parket. De kans lijkt dus klein dat de maskers effectief komen.

gjs

De leverancier heeft in principe nog tot middernacht om de vijf miljoen bestelde mondmaskers te leveren. “Maar de kans dat dat gebeurt, is miniem”, luidt het. Ze had op RTL eerder vandaag al gezegd dat het om een “internationale en heel moeilijke situatie” gaat. Samen met haar beleidscel en de administraties onderzoekt De Block intussen alternatieve pistes.

“Begin volgende week verwachten we een eerste, beperkte lading maskers. Die zullen we onder onze zorgverleners verdelen. Daarnaast hebben we verschillende contacten met andere leveranciers die nu in een stroomversnelling komen. We hopen binnenkort met goed nieuws daarover te komen”, zegt de minister zondagavond.

Het dossier is overgemaakt aan het Brussels parket. “We kunnen bevestigen dat vrijdagavond een klacht werd neergelegd door de FOD Volksgezondheid, en dat bij de federale gerechtelijke politie”, zegt parketwoordvoerster Stéphanie Lagasse. “Een opsporingsonderzoek is lopende. Het dossier is niet gefederaliseerd en dat wordt op dit moment ook niet overwogen.”

LEES OOK. Niet zeker dat mondmaskers op tijd zullen komen: “We kijken naar andere pistes”

Onder anderen viroloog Marc Van Ranst en de voorzitter van het zorgnetwerk Emmaüs, Inge Vervotte, sneden het onderwerp zondag nog aan tijdens De zevende dag op Eén. “Dat venster om maskers te krijgen, dat is aan het sluiten”, waarschuwde Van Ranst. “Men doet heel erg zijn best, maar het is niet zeker dat die er gaan komen. En dan is dat een heel groot probleem. We hebben die maskers echt wel nodig.”

Als de maskers er niet komen, is dat een “drama”, zei Vervotte. Het zorgpersoneel zou dan in een “onveilige en onverantwoorde situatie” terechtkomen, aldus de oud-minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen