maandag 16 maart 2020 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Luca Tacchetto en Edith Blais.  AFP

Burkina Faso

Canadese en Italiaan twee jaar na ontvoering gevlucht

Edith Blais en Luca Tacchetto werden eind 2018 ontvoerd in Burkina Faso, maar zijn nu veilig en wel opgedoken in Mali.

De Canadese Blais en de Italiaan Tacchetto, twee dertigers, vielen op 15 december 2018 vermoedelijk in handen van een jihadistische groepering toen ze vanuit Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, onderweg waren naar Togo. Daar wilden ze werken in het kader van een humanitair project. Maar onderweg in de buurt van de stad Bobo-Dioulasso liep het mis en verdwenen ze van de radar.

Geen handdruk

In april vorig jaar bevestigde een woordvoerder van de regering van Burkina Faso dat de twee ontvoerd waren en wellicht naar Mali overgebracht waren. Maar geen enkele jihadistische beweging in de regio eiste de kidnapping op.

Vrijdag doken de twee op in een basis van de VN in de Malinese stad Kidal. Ze zouden erin geslaagd zijn de benen te nemen, waarna ze een autobestuurder aanhielden en hem vroegen hen naar militairen van de VN-vredesmacht in Mali te brengen. Die brachten Blais en Tacchetto naar de VN-compound, waarna ze werden overgevlogen naar de hoofdstad Bamako. Tot hun verbazing werden ze via een elleboog in plaats van een handdruk verwelkomd door Malinese functionarissen - de nieuwe etiquette in tijden van coronavirus. Volgens de VN verkeren ze in goede gezondheid.

Details van hoe ze konden vluchten, zijn nog niet bekend. De Malinese overheid zegt dat ze geen losgeld heeft betaald. Blais en Tacchetto zullen nu worden overgevlogen naar Canada. ”Canada is zeer opgelucht dat ze niet langer gevangen zijn”, liet de Canadese minister van Buitenlandse Zaken François-Philippe Champagne weten. (bar)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws