Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Wetenschappers ontdekken antistof tegen coronavirus, maar testen duurt nog maanden

Wetenschappers ontdekken antistof tegen coronavirus, maar testen duurt nog maanden
Beeld ANP

Een potentieel medicijn tegen het nieuwe coronavirus uit China lag al sinds vorig jaar in Nederland in de vriezer. 

Wetenschappers uit Utrecht en Rotterdam hebben ontdekt dat een ‘monoklonale antistof’ die ze vorig jaar maakten in het onderzoek naar het SARS-virus, ook werkt tegen het nieuwe coronavirus.

Het duurt nog zeker maanden voordat het eiwit kan worden getest op menselijke patiënten, benadrukt hoofdonderzoeker Berend Jan Bosch (Universiteit Utrecht). Eerst moet men het uitgebreid onderzoeken op veiligheid. “Want het kan zo zijn dat het een tegenovergesteld effect heeft en de virusinfectie verergert. Dat moeten we uitsluiten”, zegt Bosch. Maar in cellen voorkomt de stof in elk geval dat het virus weefsels infecteert, schrijft het team in een voorpublicatie op BioArxiv.

Dat alleen al is “retebelangrijk”, reageert de Utrechtse viroloog Raoul de Groot, zelf geen deelnemer aan de experimenten. “Berend Jan heeft een mogelijk wapen aan het arsenaal toegevoegd. Deze ziektegolf rolt op ons af, en we staan behoorlijk machteloos. Elke steen die we naar dit virus kunnen gooien, zelfs al is het een kiezelsteen, geeft hoop.”

Voelende vingers

Antistoffen zijn de voelende ‘vingers’ van het immuunsysteem: de eiwitten die proberen indringers moleculair vast te pakken. Mensen die een aanval van een ziektekiem hebben doorgemaakt, hebben in hun bloed dan ook cellen die antistoffen tegen de indringer aanmaken.

De nu herontdekte antistof werkte tegen het SARS-virus, maar ook tegen het nieuwe coronavirus, dat nauw aan het SARS-virus verwant is. De stof plakt aan de ‘stekels’ van het virus en voorkomt zo dat het cellen kan binnendringen.

“Als je dit als patiënt zou nemen, dan is de verwachting dat de infectie in de patiënt gestopt kan worden”, zegt de Rotterdamse mede-onderzoeksleider Frank Grosveld in universiteitsblad Erasmus Magazine.

Coronaviroloog Bosch is terughoudender. Hij wijst erop dat men bij ebola ook allerlei antistoffen op het spoor was, die het uiteindelijk niet schopten tot medicijn. “Ik wil geen valse verwachting wekken. Het is veel te vroeg om te speculeren over een medicijn voor de mens.”