Direct naar artikelinhoud
EconomieCoronavirus

Al 31.000 werknemers naar huis met tijdelijke werkloosheid

Al 31.000 werknemers naar huis met tijdelijke werkloosheid
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ruim 1.700 bedrijven hebben voor maximaal 31.000 werknemers het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of om economische redenen aangevraagd vanwege het coronavirus. Dat heeft minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) gezegd in het VRT-programma De markt.

"Midden vorige week waren er zo'n 100 bedrijven en 1.500 werknemers die om economische redenen in een stelsel van economische werkloosheid zaten", aldus de minister.

"Nu zijn er al 31.000 werknemers, zowel arbeiders als bedienden, in 1.700 bedrijven. Een derde is intussen ook goedgekeurd. Twee derde zijn aanvragen van de jongste dagen. Vooral de sectoren toerisme en horeca maken gebruik van het systeem."

Dat er al een aanvraag is voor 31.000 werknemers, betekent volgens Muylle weliswaar niet dat die nu allemaal tijdelijk werkloos zijn. "Soms zijn dat in een bedrijf maar een klein aantal werknemers. Of blijft die tijdelijke werkloosheid beperkt tot één of enkele dagen. Pas volgende maand, bij de uitkering van die werkloosheidsvergoedingen zullen we definitief weten hoeveel mensen effectief in die tijdelijke werkloosheid terechtgekomen zijn."