NMBS schrapt piekuurtreinen, “maar daar is maar één woord voor: dom”

© Olivier Matthys

De NMBS schrapt vanaf maandagochtend 95 piekuurtreinen van en naar Brussel. Omdat veel mensen door de maatregelen en oproep van de overheid thuis zullen werken en scholen dicht zijn, zal de dienstverlening gewaarborgd blijven en zullen treinen die rijden zeker niet overvol zitten, klinkt het. Viroloog Marc Van Ranst denkt daar anders over. “Daar is maar één woord voor: dom.”

tg

Vanaf maandagochtend zullen meer dan 90 piekuurtreinen, zogenoemde P-treinen, van en naar Brussel niet langer rijden. Dat melden NMBS en Infrabel op hun website. Ze beloven dat reizigers op de andere treinen die wel rijden niet opeengepakt zullen zitten; omdat veel minder volk de trein neemt.

Vrijdag al waren er amper plaatsen bezet in veel treinen van en naar Brussel. Nu opgeroepen is om nog meer thuis te werken en de scholen dicht zijn, zal er volgens de spoorwegen nog minder volk op de trein zitten, vandaar de beslissing om P-treinen, extra treinen die worden ingezet in de spits, te schrappen.

© Olivier Matthys

© Olivier Matthys

Volgens een overzicht dat de NMBS publiceerde, worden in totaal 95 ritten van P-treinen geschrapt: 48 tijdens de ochtendspits en 47 tijdens de avondspits.

“Dom”

Viroloog Marc Van Ranst reageerde zondagavond in Terzake op Canvas scherp op de beslissing van de NMBS. “Daar is maar één woord voor: dom”, klonk het.

“Dat gaat in tegen alle maatregelen die nu genomen worden. Door treinen af te schaffen zullen andere treinen, vrezen we, vol zitten. En dat moeten we nu net vermijden.”

“Zonder de geschrapte P-treinen is nog altijd 97 procent van het normale aanbod verzekerd”, reageert Bart Crols van de NMBS.

De maatregel werd in samenspraak met de regering genomen. Het is niet uitgesloten dat er nog meer ingrepen volgen, luidt het nog, “in functie van de evolutie van de situatie, het absenteïsme omwille van ziekte van personeelsleden van beide spoorondernemingen alsook de bezettingsgraad van de treinen”, zegt Bart Crols van de NMBS.

“Alle lijnen zullen bediend blijven en de samenstelling van de treinen zal indien nodig versterkt worden om een matige bezettingsgraad te behouden en op die manier het risico op besmetting tussen de reizigers te beperken. Maar we moeten ook rekening houden met de beschikbaarheid van ons eigen personeel. Het is zoeken naar de beste oplossing om onze reizigers zo goed mogelijk te helpen, zonder lege of halflege wagons te laten rijden. Maar we zorgen er wel voor dat passagiers zeker niet te dicht bij elkaar moeten zitten op de trein, anders schakelen we bij.”

Maandagmorgen, zo stelden we zelf vast, was de bezettingsgraad op de trein alvast laag. In het Centraal Station, waar het anders drummen is, stonden de perrons op enkele pendelaars na, leeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen