Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Aantal besmettingen met coronavirus zal blijven toenemen: ‘We moeten de regels nog strenger maken’

In Dendermonde staat een extra tent op, specifiek om coronapatiënten op te vangen.Beeld Geert De Rycke

Het coronavirus blijft om zich heen grijpen. Het aantal besmettingen loopt op en ondertussen zijn 163 patiënten gehospitaliseerd. Van hen liggen er 33 op intensieve zorgen. Ondertussen klinkt de roep om nog strengere regels steeds luider.

Een daling van het aantal besmettingen is ten vroegste voor binnen een maand. Als iedereen zich aan de regels houdt tenminste. En daar knelt het schoentje volgens viroloog Marc Van Ranst. "Ik ben gedegouteerd door wat ik de voorbije dagen heb gezien. Er komt nog steeds te veel volk samen. Daarom pleit ik onomwonden voor nog strengere regels. Als het mensen aan burgerzin ontbreekt, moeten we naar een scenario zoals in Spanje en Italië (waar een volledige lockdown van kracht is, PD) evolueren. We hebben maar één kans om dit virus een halt toe te roepen. Het moet echt nu gebeuren."

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

In het Gentse AZ Sint-Lucas is momenteel de helft van de bedden op intensieve zorgen bezet. Maar van coronapatiënten is daar nog geen sprake. In het West-Vlaamse fusieziekenhuis AZ Delta heeft men op de intensieve zorgen 14 bedden vrijgemaakt voor coronapatiënten. Eén daarvan is momenteel bezet. Ook bij het ziekenhuisnetwerk Antwerpen, goed voor 2.500 bedden, het UZ Gent en het Heilig Hart-ziekenhuis van Tienen is er van een capaciteitsprobleem geen sprake.

Voorlopig dan toch. Want experts waarschuwen dat er de komende dagen steeds meer patiënten met ademhalingsproblemen op intensieve zullen belanden. Opvallend daarbij is dat het virus blijkbaar ook heel wat jongere mensen in de problemen brengt. Nederland en Frankrijk lieten dit weekend weten dat meer dan de helft van de patiënten die bij hen op intensieve zorgen ligt jonger is dan vijftig jaar. Een 16-jarige jongen ligt aan de kunstmatige beademing in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Voor zover bekend is hij de jongste Nederlandse patiënt die met corona moest worden opgenomen. Cijfers voor ons land zijn er niet, maar volgens viroloog Marc Van Ranst liggen die waarschijnlijk in dezelfde lijn. "Ook in Wuhan en Italië hebben we dat gezien. Ook daar werden dertigers en veertigers ernstig ziek. Maar de meeste patiënten uit de leeftijdsgroep kwamen er weer bovenop. Bij de hogere leeftijdscategorieën is dat veel minder het geval."

Dat er nu in verhouding veel 'jonge' patiënten op intensieve liggen verbaast ook epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) niet. "Er zijn in de leeftijdscategorie twintig tot vijftig jaar ook gewoon veel meer besmettingen. Die mensen zijn de actieve bevolkingsgroep die de voorbije weken nog vaak en veelvuldig met anderen in contact hebben gestaan. Het oudere deel van de bevolking doet het wat dat betreft al langer een stuk voorzichtiger. Vandaar dat het zo belangrijk is dat iedereen die sociale contacten nu zo veel mogelijk probeert te beperken."

Door het schrappen in de agenda's van de dokters komen in het ziekenhuisnetwerk Antwerpen de komende dagen en weken een aantal operatiekwartieren leeg te staan. "Daar is alle materiaal voorhanden om extra intensieve afdelingen in te richten mocht dat nodig zijn." In het UZ Gent zijn er dan weer plannen om een zogeheten midcare-afdeling in het leven te roepen, die het midden houdt tussen een gewone verpleegafdeling en intensieve zorgen. Mocht dat niet volstaan, dan wordt in een tweede fase ook aan het inschakelen van operatiekwartieren gedacht. Ook bij het AZ Sint-Lucas staan er voldoende bedden en personeel klaar. "Maar net als alle andere ziekenhuizen maken we ons wel steeds ernstiger zorgen over onze slinkende voorraad beschermend materiaal", zegt woordvoerder Iny Cleeren. "Dat materiaal is essentieel voor onze dienstverlening. Kunnen we de voorraad niet aanvullen, dan komt onze werking in het gedrang."

De voorbije dagen werd ook al geopperd om, net zoals in Italië, defensie in te schakelen. Die zou met het optrekken van veldhospitalen de capaciteit van de ziekenhuizen tijdelijk kunnen verhogen. Maar concreet zijn die plannen voorlopig niet. "We zijn altijd bereid om bij te springen", klinkt het bij defensie. "Maar tot op heden is die vraag ons nog niet gesteld." Ook de huisartsen passen hun werking aan. In samenwerking met de ziekenhuisnetwerken willen ze triagecentra opzetten voor mensen met luchtweginfecties, in de wachtruimtes gaan ze kinderen van volwassenen scheiden en er wordt gekeken naar de mogelijkheden om videoconsultaties te doen.

De noodtoestand in de ziekenhuizen dreigt wel een tijdje aan te houden. Ondanks de strenge maatregelen die de regering donderdag aankondigde. "Het effect daarvan zullen we in het beste geval pas over een tiental dagen zien", zegt Van Ranst. "Dan zou de toename van het aantal patiënten moeten vertragen."