Nog eens vijf overlijdens in België door coronavirus

Er zijn nog eens vijf mensen in ons land overleden aan het coronavirus. Dat bevestigde viroloog Marc Van Ranst dinsdagavond in VTM Nieuws. In totaal eiste het virus in België al tien doden.

mg, me

'De vijf overleden personen zijn bij mijn weten hoogbejaarden', zei de viroloog.

Maandagvoormiddag meldde het Wetenschappelijk Comité al een vijfde overlijden, een persoon van 88 jaar. Daarnaast werden 172 nieuwe besmettingen gemeld: 80 gevallen bijgekomen in Vlaanderen, 17 in Brussel, 68 in Wallonië en 7 gevallen waarover geen informatie beschikbaar was.

Er liggen in totaal 54 patiënten op intensieve zorgen, waarvan 31 worden beademd. Er is een sterke stijging van patiënten die worden opgenomen in ziekenhuizen, op één dag tijd zijn er 89 bijgekomen. Er liggen nu in totaal 252 patiënten in het ziekenhuis, er werden op één dag 1.279 testen uitgevoerd. 'We zien een toename van het aantal gevallen in ons land, die komende dagen verder zal blijven aanhouden', zegt de FOD Volksgezondheid. 'We herinneren u aan het belang van thuisisolatie van zodra u ziek bent. Neem rechtstreeks telefonisch contact op met uw arts.'

Wereldwijd zijn er volgens WHO nu 153.517 bevestigde gevallen, waarvan 5.735 sterfgevallen. In Europa gaat het volgens Sciensano om 41.499 bevestigde gevallen, er vielen al 1.744 doden op het continent.

'We willen de bevolking bedanken voor het begrip, en zijn blij met de solidariteit', zegt Steven Van Gucht van Sciensano op een persconferentie. 'Blijf thuis werken als­tu­blieft.' Hij is tevreden met de huidige maatregelen, maar hoopt dat de NMBS de beslissing om een aantal piekuurtreinen af te schaffen terugschroeft. Van Gucht waarschuwt ook voor valse berichtgeving. 'Geloof ze niet, volg de officiële kanalen en media.'