Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Kamer keurt extra budget van 1 miljard goed voor Corona-aanpak

Het parlement.Beeld Tim Dirven

De federale overheid zal de komende drie maanden 1 miljard euro extra vrijmaken voor de bestrijding van de coronacrisis. De Kamercommissie Financiën en Begroting zette daarvoor het licht op groen. N-VA keurt de ingreep mee goed, maar heeft nog vragen bij de verdere werking van het minderheidskabinet. 

Gisteren werd in een politiek akkoord besloten dat de regering in lopende zaken een upgrade zal krijgen tot een volwaardige regering, die zal werken met volmachten, met steun van zowat alle oppositiepartijen. De fractieleiders kwamen deze ochtend samen met de de federale regering om al een eerste horde te nemen. Er werd overeengekomen om de komende drie maand 1 miljard euro extra vrij te maken voor de aanpak van de coronacrisis. Later op de dag zette ook de bevoegde Kamercommissie het licht op groen. De bedoeling is dat het geld wordt verspreid over de verschillende departementen: van extra geld voor de gezondheidszorg tot socio-economische herstelmaatregelen. 

De extra budgettaire ruimte wordt deze middag zonder ongelukken goedgekeurd in de commissie Financiën en Begroting. Die moet sowieso stemmen over het budget van de komende drie maanden. De sp.a laat weten dat ze haar voorstellen om extra te investeren in de geestelijke gezondheidszorg en meer blauw op straat laat vallen. Ze hadden daar allicht een meerderheid voor, maar nu moet “alles op corona gezet worden”, zegt voorzitter Conner Rousseau. 

Ook de N-VA steunt de ingreep om 1 miljard euro extra vrij te maken vrij te maken, en trekt haar eigen begrotingsvoorstellen die ze op de plank hadden liggen in. Eerder deze ochtend had voorzitter Bart De Wever zijn reserves geuit bij het nut van een ‘volmachtkabinet’. Hij verkoos een volwaardige regering. 

Zijn partij heeft nog een aantal vragen over de precieze formulering van de volmachten voor de regering-Wilmès. Er is ook nog onduidelijkheid over de controle op deze volmachten. Alle partijen die steun verlenen, zouden een zitje krijgen in de kern, maar is dat dan als waarnemer of mogen ze ook tussenkomen? In het laatste geval dreigt een kakofonie tijdens vergaderingen. “We wachten af wat de regering voorstelt”, zegt fractieleider Peter De Roover. Later vandaag worden staat er vergadering gepland met de regering en de oppositiepartijen om dat verder uit te klaren.

De Roover stelt zich ook vragen bij het idee om de regering in lopende zaken deze week nog te doen vervellen tot een volwaardige minderheidsregering. “Als mijn partij binnenkort het vertrouwen moet geven aan een volwaardige regering, dan hoort daar een volwaardig regeerakkoord bij. Ik denk niet dat dit vandaag aan de orde is. Daarom lijkt het ons het best dat de regering-Wilmès voortwerkt als een regering in lopende zaken, maar dan een met volmachten.” Bij N-VA leeft de vrees dat de regering-Wilmès als volwaardige regering naast haar schoenen zou beginnen te lopen.

Minder ministers

Een extra budget van 1 miljard in een kwartaal is behoorlijk ongezien, zeker omdat de begroting voor dit jaar al met 13,5 miljard in het rood dreigt te gaan. Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, had vorige week echter al aangegeven dat de rode cijfers even niet van belang zijn en dat de regering alles op alles moet zetten om de coronacrisis in te dijken. Ook Europa zal minder streng oordelen gezien de precaire economische context.

Over de concrete invulling van hoe het extra budget moet worden besteed, ging het deze ochtend nog niet. Al roept premier Sophie Wilmès (MR) deze namiddag haar topministers samen om al een aantal maatregelen te bespreken. Mogelijk wordt dan ook besproken om de ministerploeg in te krimpen. Gisteren viel bij verschillende partijvoorzitters te horen dat de optie op tafel lag om drie ministers te laten vertrekken. Het zou gaan om Philippe De Backer (Open Vld, Noordzee en digitale agenda), Daniel Bacquelaine (MR, pensioenen) en François Bellot (MR, mobiliteit). De eerste twee hadden al voor de verkiezingen hun vertrek uit de regering aangekondigd. Alleen: de MR staat fors op de rem. “Er is nog niets beslist”, klinkt het nadrukkelijk binnen de regering.