Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Europese Commissie maant lidstaten aan: ‘Houd grenzen zoveel mogelijk open’

Een file bij de grens tussen Duitsland en Denemarken.Beeld AP

De Europese Commissie maant de lidstaten de grenzen zoveel mogelijk open te houden voor het transport van goederen. Het huidige rijverbod voor vrachtwagens in het weekend kan tijdelijk worden opgeschort om de economische gevolgen van de coronapandemie te verzachten.

In een speciale ‘richtlijn’ die Commissaris Johansson (Binnenlandse Zaken) vanmorgen naar de EU-landen zal sturen, staat dat de interne markt niet ondermijnd mag worden door de herinvoering van grenscontroles. Een goed evenwicht tussen bescherming van de volksgezondheid en de interne markt is vereist, aldus Johansson.

Lees ook onze liveblog.

De richtlijn is een reactie op de opeenstapeling van nationale grensmaatregelen afgelopen dagen. De Franse president Macron veroordeelde maandag eenzijdig ingestelde grenscontroles.  EU-president Michel kondigde aan dinsdagmiddag opnieuw met alle Europese regeringsleiders per videolink te overleggen over de coronacrisis. Het is de tweede EU-top in week over de pandemie.

Onbelemmerd vervoer van etenswaren, medische hulpmiddelen en vee is noodzakelijk, stelt de Commissie. Dat geldt ook voor het vervoer van treinbestuurders, chauffeurs en piloten. Hoe meer belemmeringen, hoe groter de economische schade en onrust bij de bevolking over mogelijke tekorten in winkel, waarschuwt de Commissie. 

Als lidstaten controles invoeren moeten die goed gemotiveerd zijn (het virus overleeft niet op goederen) en toegepast worden op alle landen. Alleen Italië treffen omdat daar de meeste coronabesmettingen zijn, mag dus niet. De lidstaten moeten hun maatregelen tijdig – voor invoering ervan – aan de Commissie melden.

Buitengrenzen

Aan de buitengrenzen van de EU zal bij iedereen die naar de EU wil worden beoordeeld of deze persoon ziekteverschijnselen heeft. Indien nodig kan iemand de toegang tot de EU worden geweigerd.

Binnen de EU mogen lidstaten grenscontroles invoeren als de volksgezondheid daarom vraagt. De Commissie benadrukt dat eventuele maatregelen ‘proportioneel’ moeten zijn en voor alle EU-onderdanen gelijk. Mensen die naar hun thuisland terug willen, hebben dat recht. Wel kan een lidstaat thuisisolatie opleggen als de persoon ziek is.