Direct naar artikelinhoud
Mondmaskers

Meer dan 5 miljoen mondmaskers onderweg naar ons land (mede dankzij de koning)

Een stapeltje mondmaskers.Beeld ShutterStock

Een leverancier uit het Oost-Vlaamse Zulte zou maar liefst 5 miljoen mondmaskers op de kop kunnen tikken in China. Dat heeft N-VA-kamerlid Kathleen Depoorter gezegd aan VTM NIEUWS. Het zou de dreigende nood aan beschermingsmateriaal moeten lenigen. Intussen werd ook bekend dat ons land een half miljoen mondmaskers krijgt van de Chinese miljardair Jack Ma, de oprichter van internetwinkel Alibaba. En dat dankzij een persoonlijke tussenkomst van onze koning.

Lees ook onze liveblog

Bij de openbare aanbesteding die de overheid had uitgeschreven, stond de betrokken leverancier pas op de derde plaats. Maar nadat de eerste zich terugtrok met leveringsproblemen en de lading van de tweede – een bedrijf uit het Oost-Vlaamse Temse – spoorloos raakte, kwam het bedrijf uit Zulte plotseling in polepositie.

Vliegtuig

Het bedrijf bekijkt nu hoe het de 5 miljoen mondmaskers zo snel mogelijk in België kan krijgen. Er wordt momenteel overlegd tussen de firma, Volksgezondheid en de Belgische ambassade in China. Er zou onder meer bekeken worden of er een vliegtuig gecharterd kan worden.

Daarnaast is er ook een lading van 500.000 mondmaskers en 30.000 testkits op komst dankzij een schenking van de Alibaba Foundation en de Jack Ma Foundation. Jack Ma is een Chinese miljardair en oprichter van internetwinkel Alibaba. De eerste 300.000 mondmaskers zouden maandagmiddag aankomen in Luik, de rest volgt in de loop van de week, volgens het kabinet van minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Miljardair Jack Ma.Beeld REUTERS

De mondmaskers zullen in de eerste plaats verdeeld worden onder de zorgverleners in ons land. Dat gebeurt in functie van de noden op het terrein en op basis van het advies van de experten binnen de Risk Management Group. “Ik wil Jack Ma en Alibaba oprecht bedanken om België te ondersteunen in de strijd tegen COVID-19", reageert minister De Block.

De schenking van beschermings- en testmateriaal komt er volgens het kabinet mede dankzij de persoonlijke tussenkomst van de koning en met de steun van het Waalse export- en investeringsagentschap Awex.

Eerste nood

“Die 500.000 mondmaskers zullen zeker de eerste nood kunnen lenigen, maar dat is maar een kortetermijnoplossing”, reageert viroloog Steven De Gucht van Volksgezondheid. De 5 miljoen extra mondmaskers zouden echter ook goed nieuws zijn op langere termijn, volgens de viroloog.

Volksgezondheid lanceerde maandagmiddag ook een oproep om mondmaskers die mensen nog in huis zouden hebben, af te geven bij lokale ziekenhuizen. Er zouden binnenkort ook patronen online komen om zelf mondmaskers te naaien. Volgens viroloog Marc Van Ranst bieden die niet dezelfde bescherming als echte mondmaskers, maar zijn ze zeker zinvol om besmetting tegen te gaan.

Twitter bericht wordt geladen...

Het parket is intussen overigens een onderzoek gestart naar het bedrijf uit Temse dat oorspronkelijk door de overheid geselecteerd was om 5 miljoen mondmaskers te leveren. Het wil achterhalen of er sprake is van fraude.