Vlaams Belang roept op om grenzen te sluiten tijdens coronacrisis: “Tijd van halfslachtige maatregelen is voorbij”

Barbara Pas. © BELGA

Vlaams Belang roept in een persbericht op om de Belgische grenzen tijdelijk te sluiten. De extreemrechtse partij wil met die maatregel de coronacrisis indijken. “De tijd van halfslachtige maatregelen is voorbij, we moeten nu zo veel mogelijk onze mensen beschermen door interacties te beperken. Er komen vandaag in Zaventem tientallen vluchten toe uit probleemgebieden als Madrid en zelfs Rome. Onbegrijpelijk”, zo klinkt het.

Raf Hermans

LEES OOK. Bart De Wever vraagt samenscholings- en uitgaansverbod

“We willen de grenzen sluiten, en dit langs beide richtingen”, zo laat fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) optekenen. “Er zou geen particulier verkeer meer toegelaten mogen worden in de richting van ons land, maar ook geen uitgaand verkeer. In afwachting van dit beleid moet er met uitgebreide screenings gewerkt worden en horen mensen die thans arriveren uit risicogebieden in quarantaine gezet te worden.”

In de praktijk zou het erop neerkomen dat enkel vrachtverkeer het land nog mag verlaten of betreden, particulieren zouden toestemming moeten vragen aan de overheid. Ook het luchtverkeer zou worden platgelegd.

In Europa voerden eerder Tsjechië, Denemarken, Cyprus, Letland, Litouwen, Polen en Slovakije eenzelfde maatregel in. De Europese Commissie liet al weten principieel niet akkoord te zijn met grenscontroles, maar het wil de coördinatie ervan wel naar zich toetrekken. “Het coronavirus is reeds in alle Europese lidstaten aanwezig. Het sluiten van de grenzen is dan ook niet de beste manier om een verdere verspreiding binnen de EU tegen te gaan”, legde woordvoerder Eric Mamer maandagmiddag uit. “Om deze maatregelen te laten renderen, moeten ze gecoördineerd worden.”

Mamer zei dat de Commissie berichten ontvangt over vrachtwagens die aan Europese binnengrenzen geblokkeerd zijn.

LEES OOK. LIVE CORONAVIRUS. Volg de laatste ontwikkelingen op de voet

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen