Kappers en tandartsen willen hun zaak ook tijdelijk sluiten

Alsmaar meer vrije beroepen en zelfstandige ondernemers die nauw contact hebben met hun klanten, willen hun zaak volledig sluiten omwille van het coronavirus. Het gaat dan bijvoorbeeld om tandartsen, kinesitherapeuten, schoonheidsspecialisten en kappers. Unizo-Limburg vraagt dat ook zij een tegemoetkoming zouden krijgen.

Bij de schoonheidsspecialisten heeft de federatie al om een sluiting gevraagd. Ook een aantal kinesisten heeft laten weten dat ze er een paar weken mee stoppen. Op de Coronalijn van UNIZO meer en meer vragen van ondernemers die officieel alleen in het weekend moeten sluiten, maar eigenlijk hun zaak helemaal dicht willen houden. 

Lichamelijk contact

"Het gaat vooral om mensen die lichamelijk contact hebben met hun klanten of patiënten, denk maar aan schoonheidssalons, kappers, pedicure, kinesisten, tandartsen... Het is voor hen onmogelijk om tijdens het werk de voorgeschreven anderhalve meter afstand te bewaren. Dat kan gevaarlijk zijn voor henzelf, hun medewerkers en ook voor de klanten of patiënten. Daarom verkiezen ze hun activiteiten tijdelijk stop te zetten," legt directeur Bart Lodewijckx van UNIZO-Limburg uit.

We kunnen geen anderhalve meter afstand van onze klanten bewaren

UNIZO Limburg vraagt dat deze ondernemers daarbij op dezelfde tegemoetkomingen zouden kunnen rekenen als bijvoorbeeld horeca-uitbaters, die 4.000 euro krijgen voor hun verplichte sluiting. Tegelijk pleit de ondernemersorganisatie voor tegemoetkomingen voor sectoren die niet onder de sluitingsverplichting vallen, maar wiens bedrijvigheid is ingestort zoals de eventsector, de reissector, de autocarbedrijven, de logistieke en expeditiebedrijven, heel wat productiebedrijven...

Belastingvrijstelling

UNIZO dringt ook aan op bijkomende maatregelen zoals een vrijstelling van belastingen en andere bijdragen. "Ook eisen we voor deze uitzonderlijke periode de algemene invoering van tijdelijke werkloosheid door overmacht. Daarnaast moet het RIZIV het gewaarborgd loon van grote groepen werknemers die zich ziek melden, sneller ten laste nemen dan pas na een maand. Tien jaar geleden heeft de overheid kosten noch moeite gespaard om de banken te redden. De overheid moet nu evenveel inspanningen leveren om onze kmo's te redden," besluit Bart Lodewyckx.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen