Direct naar artikelinhoud
Tv-schema

Coronavirus dreigt gaten in de zendschema’s te slaan

Dieter Coppens en de rest van de ploeg van 'Down The Road' keerden eerder dan voorzien terug naar huis uit Zuid-Afrika.Beeld © VRT - 2019

Buitenlandse boeren moeten langer wachten op een lief. De Buurtpolitie gaat niet meer op patrouille en het nieuwe seizoen van Down The Road en De Columbus wordt iets korter dan gewoonlijk. Het coronavirus houdt lelijk huis in televisieland. En de gevolgen daarvan zullen we nog een hele tijd voelen.

Vlaamse boeren in het buitenland die voor het vinden van de ware liefde hun hoop hadden gesteld op het VTM-programma Boer zkt Vrouw moeten hun amoureuze ambities voorlopig even opbergen. De coronacrisis deed VTM beslissen om alle ploegen die momenteel bij die boeren aan het draaien waren naar eigen land terug te halen.

De opnames van De Buurtpolitie zijn stilgelegd en ook de ploegen die werkten aan Ik vertrek, een programma over mensen die in het buitenland een nieuw leven beginnen, zijn terug naar Vilvoorde gehaald. 

Bij de VRT wordt de impact van de coronacrisis eveneens steeds duidelijker. De ploeg van Down The Road keerde een paar dagen eerder dan voorzien terug naar huis. En ook de Columbus van Wim Lybaert blijft voorlopig in de garage. “Het nieuwe seizoen van beide programma’s zal daardoor een aflevering korter zijn dan voorzien", zegt Olivier Goris, netmanager van Eén en Canvas. 

Bij SBS, het bedrijf boven VIER, VIJF en ZES, werden de voorbije dagen ook een aantal opnames uitgesteld. Maar dan gaat het vooral over programma’s die dit najaar in de ether moeten gaan. 

Op het scherm zal de kijker dus voorlopig weinig van de coronacrisis merken. “Alleen voor dagelijkse programma’s als Blokken of Thuis waarvan we nu geen nieuwe afleveringen kunnen maken kan er op termijn een probleem ontstaan”, zegt Goris. Ook voor de talkshows als Vandaag of De afspraak oogt de toekomst onzeker. “Het is afwachten hoe lang we die programma’s nog kunnen blijven maken. Ik vrees dat het steeds moeilijker zal worden om praatgasten in de studio te krijgen.”

Op langere termijn dreigen er nog meer gaten in de zendschema’s te ontstaan. Het is immers nog maar de vraag of alle programma’s die nu uitgesteld worden nog wel geproduceerd kunnen worden. “Veel van die programma’s worden immers gemaakt of gepresenteerd door dezelfde mensen”, zegt An Jacobs, gedelegeerd bestuurder van de VOFTP, de vereniging van onafhankelijke productiehuizen. “En die hadden voor de komende maanden al opdrachten in hun agenda staan. Het zal dus kiezen worden.”