Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Strijd tegen coronavirus wordt ook een oorlog in België

De Botermarkt in Gent. Normaal een en al leven en drukte, gisteren totaal verlaten.Beeld Sweertvaegher

Na Italië en Spanje kondigt nu ook Frankrijk de volledige lockdown af in de strijd tegen Covid-19? Volgt België vandaag? De druk van experts neemt toe, vooral omdat burgers de huidige maatregelen niet te nauw nemen.

en

Het nieuwe coronavirus blijft oprukken in ons land. Het dodental is plots verdubbeld tot tien en meer dan duizend landgenoten testten al positief. Dat laatste cijfer van het wetenschappelijk comité voor het coronavirus is dan nog een flinke onderschatting: door de beperkte capaciteit wordt immers slechts een deel van de vermoedelijke besmettingen effectief getest.

“Als je voor ons land het dagelijkse aantal nieuwe gevallen bekijkt, dan volgen we dezelfde snelheid als het begin van de epidemie in Spanje of Italië”, zegt professor infectieziekten Steven Callens (UZ Gent). De situatie in die landen – een volledige lockdown – is volgens hem “de enige manier om het virus nog te stoppen”. Concreet wil dat zeggen dat burgers zich alleen nog maar mogen verplaatsen voor essentieel werk, of om voeding en medicijnen te kopen. Door sluitingen van fysieke winkels aan te kondigen, lijken bedrijven als JBC, Fnac of Proximus al vooruit te lopen op zo’n scenario.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

“Een lockdown wordt wellicht onvermijdelijk voor ons land”, zegt professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen), die vooral druk van de buurlanden ziet. De Franse president Emmanuel Macron stelde gisteravond in een televisietoespraak meermaals dat Frankrijk zich “in oorlog” bevindt. Hij kondigde in navolging van Italië een lockdown aan en gaf mee dat de Europese buitengrenzen vanaf dinsdagmiddag tijdelijk zullen sluiten, iets wat de Europese Commissie eerder al aangaf. Dinsdag vindt hierover nog een formele stemming plaats. “Het allerbelangrijkste is dat Europese landen hun beleid nu op elkaar afstemmen”, zegt Goossens. “Afgelopen weekend hebben we in Nederland gezien wat er gebeurt als dat niet het geval is.”

Strijd tegen coronavirus wordt ook een oorlog in België
Beeld Sciensano

Intussen zijn in ons land 252 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, van wie 53 op intensieve zorgen. Het aantal gehospitaliseerden verdubbelt ongeveer iedere twee dagen, net zoals het aantal patiënten op intensieve zorgen. Experts verwachten dat die exponentiële toename zich de volgende dagen zal doorzetten. Over een week kunnen er dus al honderden patiënten intensieve zorgen nodig hebben.

In ons land zijn zo’n 1.900 bedden voor intensieve zorgen voorzien. Ziekenhuizen proberen dan wel volop extra capaciteit te voorzien, we dreigen toch in de buurt van een kritieke grens te komen, waarschuwt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). “Net daarom is het cruciaal dat de overheidsmaatregelen zo strikt mogelijk opgevolgd worden, dan zullen we over tien dagen een impact zien in het aantal infecties en hospitalisaties.” 

Alleen knelt daar het schoentje: experts keken het afgelopen weekend met lede ogen naar de lockdownfeestjes of volle treinen. “Blijkbaar moet het nog dwingender”, zegt Callens, die op “afdwingbare handhaving” aanstuurt. Geldboetes, dus.

Strijd tegen coronavirus wordt ook een oorlog in België
Beeld Sciensano

In de Wetstraat werd maandag luidop gespeculeerd over een eventuele lockdown. Volgens Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken, is het voorlopig vooral belangrijk om de huidige maatregelen op te volgen. “Die zijn op zich al erg ingrijpend en verregaand. We blijven een beroep doen op de burgerzin en de solidariteit van de bevolking.”

Lees ook het standpunt van hoofdredacteur Bart Eeckhout: ‘We zullen onze samenleving gedisciplineerd tot stilstand moeten brengen. Allemaal samen’